Ved denne BO aflægges der anlægsregnskaber for:
• Genopretning efter stormen Bodil
• Erstatningsfastsættelse cykelsti Græsted – Gilleleje
• Det Gule hus – klargøring
• Investeringsplan – bygninger og klimatiltag
Genopretning efter stormen Bodil
Anlægget omfatter udgifter til genopretning efter stormen Bodil. Anlægget har et merforbrug på 2,5 mio. kr., der som vedtaget af BY 24.02.14 skal finansieres indenfor den samlede anlægsramme.
Erstatningsfastsættelse cykelsti Græsted - Gilleleje
Den samlede udgift til anlægget er på 0,6 mio. kr., som svarer til den givne bevilling og det korrigerede budget.
Det Gule hus – klargøring
Anlægget omfatter istandsættelse af bygning til lokalhistorisk arkiv i Græsted med en sammenlægning af arkiverne i Græsted og Helsinge. Anlægget har et mindreforbrug på 0,3 mio. kr. som overføres til ”projekter der skal dækkes indenfor den samlede anlægsramme”.
Den samlede udgift på anlægget udgør 0,5 mio. kr., hvilket givet et mindreforbrug på 0,3 mio. kr. i forhold til budgettet. Mindreforbruget foreslås tilført anlægsprojektet - Projekter der skal dækkes indenfor den samlede anlægsramme
Investeringsplan – bygninger og klimatiltag
Anlægget omfatter energirenovering på Bjørnehøjskolen, vedr. udskiftning til energioptimerede facadepartier. Anlægget har et mindreforbrug på 0,6 mio. kr., som overføres til ”projekter der skal dækkes indenfor den samlede anlægsramme”.
Investeringsplan – vejnettet
Der søges ved denne BO om frigivelse af 5,0 mio. kr. fra anlægsprojektet "Investeringsplan – Vejnettet” til udførelse af asfalt arbejde.
2.3 Byudvikling
Det korrigeret budget på den samlede Byudviklingsramme udgør 6,3 mio. kr. incl. overførsler fra 2014. Her ved BO4 er det forventningen, at der vil være et mindreforbrug på 1,2 mio. kr. ift korigeret budget. Mindreforbruget skyldes et merforbrug på alm. drift på 0,1 mio. kr., et mindreforbrug vedr. finansielleudgifter på 0,6 mio. kr. og et mindreforbrug på 0,7 mio. kr. vedr. køb og salg, jf. nedenfor.
I opgørelsen af mindreforbruget, er forudsat, at nettoindtægterne fra køb og salg på 5,6 mio. kr. anvendes til at nå budgettet på ejendomsrammerne.


Bemærkninger vedr. drift:
Det forventes, at det samlet forbrug bliver 1,6 mio. kr. Dette er et merforbrug ift. kor.budget på 0,1 mio. kr.
Bemærkninger vedr. udgifter til renter og afdrag:
Det forventes, at det afsatte budget på 4,1 mio. kr. kommer til at overstige det faktiske forbrug med 0,6 mio. kr. Dette skyldes, at den faktiske udgift til renter har været lavere end forudsat i budgettet. Der har i 2015 været budgetteret med variabel rente på 1%. Den faktiske rente har været tæt på 0%.
Bemærkninger vedr. Køb og salg:
Der afsættes ikke noget egentligt budget ved budgetvedtagelsen til indtægter og udgifter på denne delramme, idet det forudsættes, at udgifter til køb skal dækkes af salg i året.
Det ”Korrigerede budget 2015” består derfor af overførsler fra 2014 til 2015 for igangværende projekter, der er påbegyndt i 2014, eller tidligere, og er fortsat i 2015, samt særskilte bevillinger givet i 2015 til diverse projekter.
Der er overført i alt 4,4 mio. kr. fra 2014 til 2015, og givet særskilte bevillinger i 2015 for -3,8 mio. kr., hvorved det samlet korrigerede budget for 2015 udgør 0,7 mio. kr.
På nuværende tidspunkt forventes der et salg (incl. indfrielse af lån) på i alt 11,2 mio. kr., og et køb (incl. optagelse af lån) på 1,4 mio. kr. samt udgifter til indfrielse af lån i Aktivitetshuset, Haragergård, på 4,2 mio. Dermed bliver der en merindtægt på 5,6 mio. kr. i 2015.
Budgettet til Køb og salg på Byudviklingsrammen er disponeret til delvis finansiering af besparelseskravene på ejendomsrammerne. Det forventede resultat på 5,6 mio. kr. er derfor medtaget i det forventede regnskab under ejendomsrammerne og ikke under Byudvikling.
2.4 Forsyningsområdet Forsyningsområdet, drift
Samlet set forventes der et mindreforbrug på forsyning på 5,0 mio. Mindreforbruget sammensætter sig af et merforbrug på genbrugsstationer på 2,0 mio. kr. og et mindreforbrug på dagrenovation på 7,0 mio. kr., hvor:
- Merforbruget på genbrugsstationer på genbrugsstationer kommer primært som følge af en ekstraudgift til helårsbeboede sommerhuse på 2,7 mio. kr. En udgift der skyldes nye regler for afregning med Vestforbrænding, til hvilket der ikke været afsat budget til.
- Mindreforbruget på dagrenovation skyldes:
- en mindre udgift på ca. 4,0 mio. kr. på indsamling af husholdningsaffald, som følge af manglende implementering af 4-kammer sortering kombineret med at prisen på indsamling af husholdningsaffald er faldet efter udbuddet i 2013/14, hvilket slår fuldt igennem i 2015.
- en merindtægt på 3,0 mio. kr. på scannede containere.
Forsyningsområdet, anlæg
På forsyning anlæg forventes der et mindreforbrug på 3,2 mio. kr., hvilket primært skyldes en tidsmæssig forskydning af anlæggene "Husstandsindsamling af tørre genanvendelige materialer" med 4-kammer sortering, hvorfor beløbet ønskes overført til 2016.
Ved denne BO aflægges der anlægsregnskaber indenfor forsyningsområdet for:
Bæredygtige genbrugsstationer
Anlægget omfatter ombygningen af Højelt genbrugsstation.
Den samlede udgift til ombygningen er blevet ca. 0,6 mio. kr. dyrere end budgetteret, som følge af uforudsete udgifter til håndtering af forurenet jord under byggearbejdet. Merforbruget foreslås finansieret via kassebeholdningen.
Nedsænkede containere
Anlægget omfatter ombygning af Skærød genbrugsstation med nedsænkede containere.
Den samlede udgift til ombygningen er blevet ca. 0,3 mio. kr. dyrere end budgetteret, som følge af uforudsete udgifter til bortkørsel af mere forurenet jord end oprindelig forudsat. Merforbruget foreslås finansieret via kassebeholdningen.
2.5 Finansiering
Der forventes merindtægter på samlet 10,4 mio. kr., de stammer fra renter vedr. lån til betaling af ejendomsskatter, grundskyld, ekstraordinært tilskud til flygtninge og midtvejsreguleringen.
Ved denne BO er det som ved BO3 stadig forventningen, at der vil være en mindreindtægter fra renter vedr. lån til betaling ejendomsskatter på 1,6 mio. kr. Mindreindtægten skyldes dels, at pensionisternes gæld til kommunen er 30 mio. kr. lavere end budgetteret, og dels at rentesatsen for 2015 er fastsat til 1,64% mod en budgetteret rente på 2,0%. Desuden forventes der nu et samlede merforbrug, ift budgettet vedr. renter af likvide aktiver (indestående på bankkonto og Kommunens obligationsbeholdning), alm. renteudgifter og provisioner på 0,3 mio. kr.
Grundskyldsindtægterne forventes at ligge 7,6 mio. kr. over budgettet, det skyldes, at tilbagebetalingerne til grundejerne er faldet markant i år. Der har i flere år været et årligt niveau på over 10 mio. kr., men er faldet markant i år.
Der sker en efterregulering af det tilskud kommunen modtog vedr. tilbagebetalinger af ejendomsskatter i 2014, efterreguleringen er på 0,2 mio. kr. Tilskuddet gives ikke længere.
Kommunerne modtager som følge af den ekstraordinært store flygtningetilgang et tilskud i 2015 på samlet 325 mio. kr., Gribskovs andel af dette tilskud er på 3,2 mio. kr.
Årets kommuneaftale betyder, at Gribskov Kommune modtager 1,3 mio. kr. i midtvejsregulering. Herunder er medtaget reguleringer af beskæftigelsestilskuddet samt tilbagebetaling af ikke udbetalt pulje til kommuner i Hovedstadsområdet med særlige vanskeligheder.
3. Tillægsbevillinger og omplaceringer:
3.1 Tillægsbevillinger
Det Tekniske område
Veje
Da der ikke forventes opkrævning af vejafvandingsbidrag, ønskes det afsatte beløb på 3,5 mio. kr. i 2015, overført til kassebeholdningen, til brug ved en evt. senere opkrævning.
Der søges ved denne Budgetopfølgning en tillægsbevilling på 1,0 mio. kr. til dækning af de i 2015 øgede driftsudgifter efter tilbagekøbet af belysningsanlæg fra DONG og opstart med drift af belysningsanlægget hos Bravida.
Vand
Der søges ved denne Budgetopfølgning en tillægsbevilling på 0,2 mio. kr. i 2015 og overslagsårene til kommunens partsbidrag til kystsikringslaugene. Ligesom der ønskes foretaget en teknisk rettelse, via en tillægsbevilling til kystlivredningen på 0,1 mio. kr.
Der søges ved denne Budgetopfølgning om en tillægsbevilling på 0,9 mio. kr. til dækning af øgede udgifter til rottebekæmpelse i 2015, som følge af den milde vinter.
Kollektiv trafik & kørsel
Der søges ved denne Budgetopfølgning en tillægsbevilling på 0,5 mio. kr. i 2015 til brug for dækningen af omkostningerne til en voldgiftsag mellem DSB og Movia vedrørende passagertællesystem.
Plan & byg
Der søges om en tillægsbevilling på 2,0 mio. kr. til byggesagsbehandling, da indtægterne forventes at blive 2,0 mio. kr. mindre end det afsatte budget for 2015.
Der forventes et mindreforbrug på 1,0 mio. kr. til det Geografiske Informationssystem GIS, af hvilket der i 2015 ønskes anvendt 0,2 mio. kr. til hegnssyn og 0,1 mio. kr. til Katteaflivningsordning da der ikke er afsat budget til disse. Det resterende beløb på 0,7 mio. kr. ønskes overført til kassebeholdningen.
Endvidere ønskes der en tillægsbevilling for overslagsårene på 0,2 mio. kr. til hegnssyn og 0,1 mio. kr. til Katteaflivningsordning da der ikke er afsat budget til disse.
Beredskab
Ved denne budgetopfølgning søges en tillægsbevilling på 0,6 mio. kr. i 2015 til dækning af merforbruget på beredskabsområdet som følge af, at den pålagte budgetterede besparelse på området ikke har kunne realiseres fuldt ud, da sammenlægning med andre kommuner ikke er afsluttet.
Børneudvalget
Af det samlede forventede merforbrug inkl. forventede overførsler på Børneudvalget søges der tillægsbevilling på 19,3 mio. kr. som finansieres af kassebeholdningen.
Tillægsbevillingen fordeles med 0,2 mio. kr. på Ungerammen, 23,2 mio. kr. på Læring og undervisning, -0,2 mio. kr. på Sundhed og forebyggelse og endelig -4,0 mio. kr. på Stabs- og støttefunktioner.
Social- og Sundhedsområdet
Der forventes et merforbrug i 2015, og der søges derfor om en tillægsbevilling på 4,4 mio. kr. til Sundhedsområdet og 9,6 mio. kr. til Socialområdet.
Erhvervs- og Turismeudvalget
Af det forventede mindreforbrug på Erhverv og turisme i 2015 foreslås der tillægsbevillinger på 0,04 mio. kr., som tilføres kassebeholdningen.
Arbejdsmarkedsudvalget
Der søges en tillægsbevilling på 2,0 mio. kr. til merudgifter vedr. overførselsudgifter
Kultur- og Idrætsudvalget
Der forventes mindreudgifter vedr. Investeringspuljen under KIU på 0,5 mio. kr. som søges tilført kassen.
Der forventes mindreudgifter vedr. Springcentret på 0,8 mio. kr. som søges tilført kassen.
Økonomiudvalget
Af det samlede forventede mindreforbrug under Økonomiudvalgets område foreslås der tillægsbevillinger på -7,2 mio. kr. i 2015, som tilføres kassebeholdningen.
Tillægsbevillingen er fordelt med -9,0 mio. kr. på Politiske udvalg og administration, 0,9 mio. kr. på Puljer, ØU og 0,9 mio. kr. på Ejendomsudgifter.
Anlæg
Det foreslås at 6,7 mio. kr. tilføres kassebeholdningen, hvor det skal medgå til at imødegå udfordringer på børneområdet,
Byudvikling
Der forventes et merforbrug på driften på 0,1 mio. kr., som foreslås kassefinansieret.
Der forventes mindreudgifter til renter og afdrag på 0,6 mio. kr. Mindreforbruget foreslås tilført kassen.
Forsyningsområdet
Forsyning drift
Der søges en tillægsbevilling på -5,0 mio. kr. som følge af mindreforbruget på forsyning drift. Beløbet skal tilgå kassebeholdningen.
Forsyning anlæg
Der søges en tillægsbevilling på 0,9 mio. kr. som følge af et merforbrug på ombygningen af Højelt genbrugsstation med 0,6 mio. kr. og et merforbrug på ombygningen af Skærød genbrugsstation med nedsænkede containere på 0,3 mio. kr. Begge som følge af uforudsete udgifter til bortkørsel af mere forurenet jord end oprindelig forudsat.
Finansiering
Der søges om en tillægsbevilling på 1,6 mio. kr. som følge af mindreindtægter vedr. renter vedr. lån til betaling ejendomsskatter.
Der søges om negative tillægsbevillinger (merindtægter) vedr. Grundskyldsindtægter på 7,6 mio. kr., efterreguleringer af ejendomsskatter i 2014 på 0,2 mio. kr., ekstraordinært tilskud til flygtninge på 3,2 mio. kr. og tilbagebetaling af 1,3 mio. kr. vedr. ikke udbetalt pulje til kommuner i Hovedstadsområdet med særlige vanskeligheder.
3.2 Omplaceringer
Det Tekniske Område
Kørsel til BØR
Merforbruget på specialkørsel af børn til specialklasser og undervisning på i alt 1,5 mio. kr. i 2015, ønskes finansieret ved en overførsel af budget fra BØR til DTO, da merforbruget stammer herfra.
Strategisk investeringspulje - Digital borger
I forbindelse med udmøntning af "strategisk investeringspulje - Digital borger" søges der overført 0,2 mio. kr. fra Puljer, ØU til DTO til brug for indkøb af scannere til scanning af statiske beregninger og efterfølgende makulering.
Børneudvalget
Der søges omplaceringer for 14,9 mio. kr. fra puljen på drift på Økonomiudvalgets områder - som er etableret til imødegåelse af udgifter på Børneudvalget. Omplaceringerne fra denne pulje er fordelt med 7,1 mio. kr. til undersøgelse og socialfaglig indsats og 7,8 mio. kr. på Læring og undervisning.
I forbindelse med "Implementering af budget 2015-2018" besluttede Børneudvalget på deres møde 12.05.2015 at lukke Ramsager. Der søges om en omplacering på 0,1 mio. kr. i 2015 fra Ejendomsudgifter under Økonomiudvalget til Undersøgelse og socialfaglig indsats.
I forbindelse med at lærerne har opsagt deres medarbejder PC-aftale pr. 01.08.2015 er der under IT området opnået en besparelse vedrørende bredbånd på 0,04 mio. kr. i 2015 og 0,1 mio. kr. årligt fra 2016 og frem. Besparelsen foreslås overført til Læring og Undervisning fra Centre under Økonomiudvalget.
Der forventes et merforbrug på befordring af skoleelever, som primært vedrører kørsel til special undervisning og modtageklasser. Det samlede merforbrug forventes at være 1,5 mio. kr. i 2015 som søges omplaceret til Kørsel under Det Tekniske Område.
I forbindelse med udmøntning af strategisk investeringspulje - Digital borger er der udvalgt en række projekter, der understøtter aktiviteter til fremme af digitale borgere og digitalt erhvervsliv og giver mulighed for effektiviserings- og produktionsforbedringer. Der søges derfor overført 0,3 mio. kr. i 2015 til Læring og Undervisning fra Puljer, ØU.
Social- og Sundhedsudvalget
Servicearealer botilbud Kirkeleddet og Skipperstrædet
Der lægges ved denne budgetopfølgning op til en permanentgørelse af den tekniske omplacering af midler til servicearealerne på botilbudene Kirkeleddet 8 og Skipperstrædet, som blev gennemført ved BO4 i 2014 med virkning kun for 2014.
Dette bevirker at udgiften stiger på egne borgere i de to tilbud, men til gengæld, at økonomien forbedres samlet set for Gribskov Kommune, idet køberkommunerne på de to tilbud også er med til at finansiere, i dette tilfælde altså udgifter til servicearealer.
Det foreslås dermed at gennemføre en varig budgetændring fra ejendomsrammerne under ØU til SSU på 0,3 mio. kr.
Urologi og stomi
Der gennemføres derudover ved denne BO en gevinstrealisering på urologi og stomi, dvs. der lægges op til en negativ budgetændring på delrammen hjælpemidler på samlet 0,5 mio. kr. i 2015 og 1,3 mio. kr. i overslagsårene.
Overførsel af midler fra Produktiv Velfærd og Ændret PL-skøn 2014-2015
Overskud på ØU's rammer vedr ovenstående på i alt 12,6 mio. kr. overføres til SSU til delvis finansiering af merforbruget på sygehusydelser og flygtninge.
Kultur- og Idrætsudvalget
0,2 mio. kr. søges overført fra ØU til KIU vedr. Digital borger
0,2 mio. kr. søges overført fra ØU til KIU vedr. filmen Ulykken
Økonomiudvalget
Besparelse på Bredbånd lærer PC'er
I forbindelse med at lærerne har opsagt deres medarbejder PC-aftale pr. 01.08.2015 er der under IT området opnået en besparelse vedrørende Bredbånd på 0,04 mio. kr. i 2015 og 0,1 mio. kr. årligt fra 2016-2019. Besparelsen foreslås overført fra Centre under ØU til Læring og Undervisning under Børneudvalget.
Gevinstrealisering - Urologi og Stomi
I forbindelse med gevinstrealisering af udbud på Urologi og Stomi overføres der 0,5 mio kr. i 2015 og 1,3 mio kr. årligt i 2016-2019 fra Social- og Sundhedsudvalget til Puljer, ØU
Strategisk investeringspulje - Digital borger
I forbindelse med udmøntning af strategisk investeringspulje - Digital borger er der udvalgt en række projekter, der understøtter aktiviteter til fremme af digitale borgere og digitalt erhvervsliv og giver mulighed for effektiviserings- og produktionsforbedringer. Der søges derfor overført 0,8 mio. kr. i 2015 til øvrige fagudvalgsområder fra Puljer, ØU.
Imødegåelse af udfordringer på Børneudvalget
På Økonomiudvalgets møde d. 18.03.15 blev der besluttet en omprioritering på driften til imødegørelse af udfordringer på børneområdet på 14,9 mio. kr. i 2015. Til imødegåelse af udfordringer på børneområdet søges beløbet overført fra Puljer, ØU til Børneudvalget.
Produktiv Velfærd
I 2015 er der på Produktiv Velfærd som led i effektiviseringer realiseret 3,0 mio. mere end forventet i forhold til budgettet. Ved denne budgetopfølgning søges beløbet overført fra Puljer, ØU til udfordringer på Social- og Sundhedsudvalgets område i 2015.
Ændret PL-skøn 2014-2015
Som følge af ændret skøn på pris- og lønfremskrivning fra 2014 til 2015 er der placeret en pulje på 9,6 mio. kr. under Økonomiudvalget. Ved denne budgetopfølging søges beløbet overført fra Puljer, ØU til udfordringer på Social- og Sundhedsudvalgets område i 2015.
Indkøb og kontraktstyring - Gevinstrealisering
I 2015 forventes en merindtægt på 1,2 mio. kr. på gevinstrealisering under Indkøb og kontraktstyring. Heraf søges overført 0,2 mio. kr. fra Puljer, ØU til Kultur- og Idrætsudvalget til finansiering af spillefilmen, Ulykken.
Besparelse på Ejendomsudgifter, Lukning af daginstitution Ramsager
I forbindelse med "Implementering af budget 2015-2018" besluttede Børneudvalget på deres møde 12.05.2015 at lukke daginstitutionen Ramsager. Der søges om en omplacering på 0,1 mio. kr. i 2015 fra Ejendomsudgifter til Undersøgelse og socialfaglig indsats under Børneudvalget.
Servicearealer botilbud Kirkeleddet og Skipperstrædet
Budget til udgifter vedrørende servicearealerne på botilbud Kirkeleddet og Skipperstrædet skal indgå i takstberegning for ophold. Der foreslås derfor overført 0,3 mio. kr. årligt i 2015-2019 fra Ejendomsudgifter til Virksomheder under Social- og Sundhedsudvalget.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse, LBK nr 769 af 09/06/2015
Økonomi
Bevillingsstrukturen i Gribskov Kommune er følgende:
- Økonomiudvalget og Byrådet godkender omplaceringer mellem fagudvalg og tillægsbevillinger.
- Fagudvalg bemyndiges til at godkende omplaceringer mellem rammer inden for eget udvalg.
- Administrationen bemyndiges til at foretage ændringer mellem delrammer inden for samme ramme under forudsætning af, at de politisk fastsatte rammebetingelser overholdes.
Bilag
Bilag 1: Alle Udvalg: Oversigt over tillægsbevillinger og omplaceringer Dok.nr. 2015/27112 044
Bilag 2: ØU 07.12.15 Status på køb og salg af ejendomme 2015 Dok.nr. 2015/27112 045
Bilag 3: ØU 07.12.15 Anlægsregnskab - Investeringsplan Bygninger og klimatiltag Dok.nr. 2015/27112 022
Bilag 4: ØU.07.12.15 Opfølgning på budgetaftalens elementer, anlæg Dok. nr. 2015/27112 009
Bilag 5: ØU.07.12.15 Anlægsoversigt BO 4 Dok. nr. 2015/27112 043
Bilag 6: PMU 26-11-15 & TEK 25-11-15 Anlægsregnskab oprydning efter stormen Bodil Dok. nr. 2015/27112 032
Bilag 7: PMU 26-11-15 & TEK 25-11-15 Anlægsregnskab erstatningsfastsættelse arealekspropriation til cykelsti mellem Græsted og Helsinge Dok. nr. 2015/27112 039
Bilag 8: PMU 26-11-15 & TEK 25-11-15 Anlægsregnskab Bæredygtig genbrugsstation Højelt Dok. nr. 2015/27112 031
Bilag 9: PMU 26-11-15 & TEK 25-11-15 Nedsænkning af containere på Skærød genbrugsstation Dok. nr. 2015/27112 030
Bilag 10: ØU 07.12.15: Anlægsregnskab - Det gule hus Dok.nr. 2015/27112 025
Administrationens indstilling
Administrationen indstiller til Økonomiudvalget, at anbefale Byrådet
- at godkende budgetopfølgningen.
- at godkende de foreslåede omplaceringer mellem udvalg og tillægsbevillinger jf. nedenstående tabel.
Ramme |
Omplace- ringer i kr.
|
Tillægsbe- villinger i kr.
|
Ordinær drift: |
 |
 |
Det Tekniske Område |
1.695.000
|
1.073.000
|
Børneudvalget |
13.804.000
|
19.278.000
|
Social- og Sundhedsudvalget |
12.274.000
|
14.014.000
|
Erhvervs- og Turistudvalget |
 |
-38.000
|
Arbejdsmarkedsudvalget |
107.000
|
2.000.000
|
Kultur- og Idrætsudvalget |
389.000
|
-1.259.000
|
Økonomiudvalget |
-28.269.000
|
-7.195.000
|
Pulje til pl-reguleringer |
 |
 |
Ordinær anlæg: |
 |
-6.700.000
|
Byudvikling |
 |
-500.000
|
Forsyningsområdet |
 |
 |
Forsyning, anlæg |
 |
865.000
|
Forsyning, drift |
 |
-4.950.000
|
Finansiering |
 |
 |
Indtægter |
 |
-12.300.000
|
Renter |
 |
1.900.000
|
I alt |
0
|
6.188.000
|
 |
 |
 |
- at godkende de foreslåede ændringer vedr. budgetoverslagsårene jf. nedenstående tabel.
Ramme |
2016
|
2017
|
2018
|
2019
|
Det Tekniske Område |
495.000
|
495.000
|
495.000
|
495.000
|
Børneudvalget |
87.000
|
87.000
|
87.000
|
87.000
|
Social og Sundhedsudvalget |
-1.034.000
|
-1.034.000
|
-1.034.000
|
-1.034.000
|
Økonomiudvalget |
947.000
|
947.000
|
947.000
|
947.000
|
I alt |
495.000
|
495.000
|
495.000
|
495.000
|
 |
 |
 |
 |
 |
- at godkende anlægsregnskaberne:
- Genopretning efter stormen Bodil
- Erstatningsfastsættelse Cykelsti Græsted - Gilleleje
- Det Gule hus
- Investeringsplan - Bygninger og klimatiltag
- Bæredygtige genbrugsstationer
- Nedsænkede containere
- at frigive 5,0 mio. kr. fra anlægsprojektet "Investeringsplan – Vejnettet” til udførelse af asfalt arbejde.
- at tage status vedr. køb og salg af ejendomme til efterretning
Beslutning
1.-5.
For: A, G, O, V, Ø (8)
Undlader at stemme: C (1)
Imod: Ingen
Anbefalet
6.
For: A, G, O, V, Ø (8)
Undlader at stemme: C (1)
Imod: Ingen
Taget til efterretning
246. Låneramme 2015
00.30Ø00 - 2014/42908
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget behandler sagen for at anbefale en beslutning til Byrådet. Sagen omhandler tidspunkt for optagelse af lån samt om lånetype.
Baggrund
Kommunen kan ikke lånefinansiere til den daglige drift og som hovedregel heller ikke til anlægsprojekter. Kommunens såkaldte låneramme er den maksimalt tilladte adgang til lånefinansiering i et regnskabsår. Lånerammen bestemmer dermed via lovgivningen, hvilke muligheder en kommune har for lånefinansiering. Optages lån ikke senest 31. marts året efter fortabes lånemuligheden.
Perioden, hvori der kan optages lån vedr. Låneramme 2015 er dermed 01.01.15 til 31.03.16.
Kommunen kan optage lån som annuitetslån, serielån eller som stående lån. Lån kan være med fast eller variabel rente.
Lånebekendtgørelsen giver kun mulighed for at belåne det faktiske forbrug på tidspunktet for låneoptagelsen.
Sagens forhold
Lånerammen for 2015 udgøres fortrinsvis af en række tidligere besluttede enkeltsager i løbet af 2015. Konkret vedr. det disse udgifter:
1) 3,825 mio. kr. vedr. køb og renovering/ombygning af ejendommen, Gilleleje Hovedgade 14, til brug for integration. Beløbet består af udgiften til køb, 3/4 af 3,6 mio. kr. som er 2,7 mio. kr. og udgifter til renovering/ombygning af ejendommen, 3/4 af 1,5 mio. kr. som er 1,125 mio. kr. Finansieringen er besluttet som et 25-årigt annuitetslån med afdrag og variabel rente, jf. Byrådsbeslutning af 13.04.15, punkt 70.
Administrationens bemærkninger
Forbruget i 2015 består udelukkende af udgifter til køb af ejendommen på 2,7 mio. kr. Administrationen foreslår, at dette beløb lånefinansieres på nuværende tidspunkt. Samtidig foreslås det, at forbrug vedr. ombygning/renovering af ejendommen lånefinansieres senest 31.03.16, når det faktiske forbrug kendes.
2) 12,0 mio. kr. vedr. Nordstjerneskolen Ramløseafdelingen - Energioptimering Facader og belysning. Finansiering er besluttet som et 25-årigt annuitetslån med afdrag og variabel rente, jf. Byrådsbeslutning af 11.05.15, punkt 84.
Administrationens bemærkninger
Forbruget er på nuværende tidspunkt 7,3 mio. kr. Det forventes, at det fulde forbrug på de 12 mio. kr, nås i løbet af februar-marts 2016. Det foreslås derfor, at lånet første optages i 2016, senest 31.03.16, når det faktiske forbrug kendes.
3) 2,6 mio. kr. vedr. renovering/ombygning af boliger til flygtninge. Se Byrådsbeslutning af 22.06.15, punkt 96. Der er i denne sag ikke truffet beslutning om lånetype.
Administrationens bemærkninger
Renoveringen/ombygningen er næsten afsluttet. Det vurderes, at de samlede omkostninger til projektet bliver 2,6 mio. kr. Administrationen foreslår derfor, at forbrug på op til 2,6 mio. kr. lånefinansieres nu. Det foreslås samtidig, jf. nedenfor under "Finansiel strategi og valg af lånetype" og "Anbefaling", at lånet, på linie med de 2 andre lån, optages som et 25-årigt lån med afdrag og variabel rente.
Vurdering
Finansiel strategi og valg af lånetype
Kommunens låneportefølje overvåges og vurderes løbende af administrationen i samarbejde med den finansielle rådgiver, Jyske Bank, indenfor rammerne af den vedtagne Finansielle strategi. Jf. denne kan lån optages som fastforrentet lån, eller som lån med variabel rente.
Strategien fastsætter, at den fastforrentet gæld som minimum skal udgøre 35 til 40%, og at den variabelt forrentet gæld minimum skal udgøre 15 til 20%. For den øvrige andel af gælden (40-50%) fastlægges Økonomiudvalget og Byrådet lånetype på baggrund af indstilling fra administrationen og kommunens finansielle rådgivere.
Kommunens låneportefølje (excl ældreboliger) fordeler sig pt. således:
Aktuel låneportefølje excl. ældreboliger, mio. kr.
|
Fastforrentet lån
|
Variabelt forrentet lån
|
I alt
|
563,2
|
148,4
|
711,6
|
79,1%
|
20,9 %
|
100%
|
Den pt. høje andel af fastforrentet lån skal ses på baggrund af forventninger i markedet i de sidste par år, om et stigende renteniveau. Ved valg af høj andel af fastforrentet lån, er kommunen sikret mod rentestigninger.
Renteforventninger
Jf. Jyske Bank forventes det, at første renteforhøjelse kommer i USA 16. december. Der er derimod lagt op til yderligere pengepolitiske lempelser fra ECB (Den Europæiske Centralbank), på dets mødet 3. december. Årsagen er manglende inflation og en skrøbelig vækst.
Det forventes, at de korte renter forbliver lave i en lang periode fremover, og at ECB først vil sætte renten op i starten af 2019. Pengemarkedsrenterne vil dog stige, når tiden for første renteforhøjelse nærmer sig. Når ECB begynder at stramme pengepolitikken, vil det formentlig ske i et moderat tempo. På grund af de lange udsigter til rentestigninger, er de længere renter også historisk lave. De lange renter forventes dog at stige moderat i årene fremover.
Anbefaling af lånetype
Efter anbefaling fra, Jyske Bank, lægger Administrationen derfor op til, at lånet til renovering/ombygning på op til 2,6 mio. kr., jf. punkt 3) ovenfor optages som et variabelt forrentet 25-årigt annuitetslån, på linie med de andre lån indenfor Låneramme 2015, således at det lave renteniveau kan udnyttes. Den variable rente (d. 26. nov. 2015) er i, KommuneKredit, -0,16% mens den lange 25-årige rente til sammenligning er 2,0%.
Fordelingen mellem fast og variabelt forrentet lån i låneporteføljen vil med de 3 nye lån, incl. låneoptagelse frem til 31.03.16 herefter være:
Låneportefølje excl. ældreboliger, efter optagelse af nyt lån, mio. kr.*
|
Fastforrentet lån
|
Variabelt forrentet lån
|
I alt
|
563,3
|
166,9
|
730,1
|
77,1%
|
22,9%
|
100%
|
* Procentfordelingen kan afvige lidt herfra, idet der kun kan lånes til det faktiske forbrug, som kan afvige fra de nævnte beløb i "Sagens forhold".
Som det fremgår vil 77,1 % af kommunens låneportefølje stadig være fast forrentet. Kommunen er derfor godt sikret mod fremtidige rentestigninger, samtidig med, at det for tiden lave renteniveau kan udnyttes.
Lovgrundlag
BEK nr 1580 af 17.12.2013, Lånebekendtgørelsen, § 2, punkt 13.
Økonomi
Ydelserne på lånene finansieres via ejendomsrammerne, dels via lavere omkostninger til driftsudgifter og dels via huslejebetaling fra beboerne i boligerne indrettet til flygtninge.
Miljøforhold
-
Høring
-
Bilag
-
Administrationens indstilling
Administrationen indstiller til Økonomiudvalget at anbefale Byrådet
- at lån, 2,7 mio. kr., vedr. køb af Gilleleje Hovedgade 14, optages ultimo 2015.
- at lån, 1,5 mio. kr., til renovering/ombygning, Gilleleje Hovedgade 14, efterfølgende optages senest 31.03.16, når den faktiske udgift kendes.
- at lån, 12,0 mio. kr., til Nordstjerneskolen Ramløseafdelingen - Energioptimering Facader og belysning optages senest 31.03.16, når den faktiske udgift kendes.
- at lån til finansiering af renovering/ombygning af boliger til flygtninge på op til 2,6 mio. kr. optages ultimo 2015.
- at dette lån optages som et 25-årigt annuitetslån med afdrag og variabel rente.
Beslutning
1.-5. Anbefalet
247. Økonomiudvalget som fagudvalg - Bevillinger der ophører i budget 2016
00.30Ø00 - 2015/34356
Sagsfremstilling
I budget 2015-2018 har der været både nogle tidsbegrænsede bevillinger og nogle puljer som bortfalder fra 2016.
Mht. puljerne, så er der i budget 2015 puljer på samlet 7,5 mio. kr. som ophører i 2016. Puljerne er placeret under ØU, men de anvendes bredt ud over fagudvalgene, det drejer sig om puljerne:
- Strategiske investeringspuljer
- Pulje til Kultur, Idræt, Erhverv og Turisme
- Investeringspulje til særlige erhvervsinvesteringer.
Puljerne der falder bort erstattes af én samlet pulje til erhverv, kultur og landsbyer på i alt 1,5 mio. kr.
Mht. de tidsbegrænsede bevillinger, så er der løbende fulgt op på disse i årets Budgetopfølgninger, hvor de fremgår af fagudvalgenes bilag 1.
For Økonomiudvalget som fagudvalg betyder det, at der i budgettet ikke længere er afsat midler til følgende opgaver og projekter:
- Strategisk investeringspulje - Digital borger
- Strategisk investeringspulje - Digital processtøtte
- Investeringspulje - Kultur, Idræt, Erhverv og Turisme
- Investeringspulje særlige erhvervsinvesteringer med strategisk betydning
Strategisk investeringspulje - Digital borger
Puljen er afsat til understøttelse af aktiviteter til at fremme digitale borgere og digital erhvervsliv som giver mulighed for effektiviserings- og produktionsforbedringer og udgør 1,0 mio. kr. årligt i 2014 og 2015.
Puljen er i 2015 anvendt til finansiering af en række projekter bl.a. til digitalisering af byggesager således at de bliver tilgængelige, IT understøttelse til GIV projektet, sprogintegration i en daginstitution og digitalt bibliotek. Puljen bliver udmøntet ved BO4 2015.
Strategisk investeringspulje - Digital procestøtte
Puljen er afsat til investering i digital processtøtte med henblik på yderligere understøttelse af muligheden for ledelsesmæssigt at arbejde med et digitalt styringsgrundlag i form af ledelsesinformationssystem og udgør 0,9 mio. kr. i 2014 og 0,4 mio. kr. i 2015.
Puljen bliver i 2015 anvendt til FLIS samt et ledelsesinformationssystem til sundhedsområdet.
Investeringspulje - Kultur, Idræt, Erhverv og Turisme
Puljen er afsat til at fremme strategiske investeringer på kultur- og idrætsområdet samt turist- og erhvervsområdet og udgør 4,0 mio. kr. årligt i 2014 og 2015.
Puljen er i 2015 disponeret til finansiering af en række mindre aktiviteter og projekter efter indstilling fra Erhvervs- og Turismeudvalget og Kultur- og Idrætsudvalget. Beløbene forventes udbetalt i 2015 og 2016.
Investeringspulje særlige erhvervsinvesteringer med strategisk betydning
Puljen er afsat til at fremme særlige, strategiske erhvervsinvesteringer som understøtter satsning på at forbedre rammevilkår for etablering eller vækst af virksomheder, der enten allerede er eller ønsker at etablere sig i Gribskov Kommune og udgør 2,0 mio. kr. årligt i 2014 og 2015.
På Økonomiudvalgets møde d. 18.03.2015 blev der besluttet en omprioritering til imødegåelse af udfordringer på Børneområdet med 1,0 mio. kr. i 2015
Herudover er der i 2015 anvendt 0,3 mio. kr. til Fredbogård Fonden og 0,25 mio .kr. til partnerskabsaftale med Nordsjælland Håndbold. Det resterende beløb på puljen forventes disponeret i 2015 men først realiseret i 2016.
Selvom der i budgettet ikke længere er givet finansiering til disse emner, kan udvalget indenfor egne budgetmæssige rammer vælge fortsat at prioritere arbejdet med disse emner.
Lovgrundlag
LBK nr 769 af 09/06/2015 (Kommunestyrelsesloven) kapitel 5.
Økonomi
Bilag
Administrationens indstilling
Administrationen indstiller til Økonomiudvalget
- at tage orienteringen om hvilke emner der ikke videreføres i budget 2016-2019 til efterretning.
- at beslutte hvilke emner der evt. fortsat skal prioriteres og herunder hvordan udvalget vil finansiere udgifterne indenfor egne rammer
Beslutning
1. Taget til efterretning
2. Tiltrådt med bemærkning om, at såfremt der er i 3. kvartal er udisponerede midler på Økonomiudvalgets puljer, tages der stilling til, hvorvidt der skal allokeres midler til Puljen for Kultur, Idræt, Turisme og Erhverv samt Landsbyer
248. Ramme for implementering af budget 2016-2019
00.30Ø00 - 2015/32475
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget behandler sagen med hen blik på at træffe en beslutning.
Denne sagsfremstilling omhandler rammen for realiseringen og implementeringen af budget 2016-2019.
Baggrund
Byrådet vedtog budget 2016-2019 d. 8. oktober 2015. Budgettet indeholder besparelser som konsekvens af omprioriteringsbidraget fra Økonomiaftalen mellem Regeringen og KL og den efterfølgende vedtaget Finanslov. Denne sagsfremstilling omhandler rammen for realiseringen af dette og implementeringen af budget 2016-2019.
Sagens forhold
"Hvad skal der findes?" - Oversigt over vedtagne besparelser og besparelser korrigeret for tilbageførelser
Som en del af rammerne for kommunernes økonomi fra 2016 og frem indføres et omprioriteringsbidrag, som tidligere adresseret i forbindelse med budget 2016-2019. Formålet med bidraget er at skaffe et råderum for udvikling af den offentlige service generelt set. Omprioriteringsbidraget betyder, at kommunerne skal reducere deres budgetter med 1% i 2016 stigende med 1% årligt til i alt 4% i 2019. Folketinget beslutter hvad de sparede midler skal anvendes til - nogle af midlerne vil komme tilbage til kommunerne, men sandsynligvis til prioriterede opgaver, som ikke nødvendigvis er de samme, som kommunerne i dag anvender midlerne til. Dette betyder, at pengene skal findes.
Gribskov Kommune har indarbejdet konsekvenserne af omprioriteringsbidraget i budget 2016-2019, herunder også det præcise beløb der tilbageføres til kommunerne. For budgetoverslagsårene 2017-2019 er omprioriteringsbidraget indtil videre indarbejdet med 100% som i alt er 111 mio. kr. for Gribskov Kommune. Dvs. de besparelser, der i det vedtagne budget er besluttet fra 2017, vil give en 100% finansiering af omprioriteringsbidraget i en situation, hvor der ikke kommer "frie" midler tilbage til kommunerne. Dette er et worst-case scenariet og betyder, at der skal findes ca. 177 mio. kr. over budgetperioden (se også nedenstående tabel) inkl. rammebesparelserne.
Samlet giver det følgende reduktionskrav for omprioriteringsbidrag og rammebesparelser:

Efter budgetvedtagelsen d. 8. oktober er Finansloven blevet vedtaget som indeholder en række elementer, der har kommunalpolitisk betydning herunder omprioriteringsbidraget. Disse er angivet i overskrift herunder:
• Aftale om udgiftslofter
• Værdighedsmilliard
• Løft af sundhedsområdet med fokus på ældre
• Udlændingepolitik
• Beskæftigelsestiltag
• Folkeskolen og de frie grundskoler
• Boligydelsespakken
• Offentlige investeringer
Der lægges i denne dagsorden op til, at der arbejdes videre inden for de rammer, der er vedtaget med budget 2016-2019 frem mod budgetseminaret i april 2016, herunder den konkrete konsekvens af Finansloven med fx udmøntningen af "Værdighedsmilliarden". I det efterfølgende skitseres hvordan, der arbejdes med at finde besparelserne.
"Hvordan vil vi arbejde med at finde besparelserne?" - Vurdering af løsninger til realisering af besparelser
Der vil blive arbejdet med realiseringen af disse besparelseskrav i 2 programspor, et:
- Velfærdsprogram og
- Koncernudviklingsprogram
Der skal løbende udarbejdes businesscases på projekterne i programmerne, således det fulde potentiale kontinuerligt kan vurderes ift. det samlede reduktionskrav.
Disse programmer vil kræve et stort ressourccetræk i administrationen over de kommende år, hvorfor der i denne periode er behov for en meget skarp prioritering af opgaver, således indfrielsen af de indlagte besparelseskrav kan ske.
Velfærdsprogrammet
For at kunne realisere de store besparelseskrav er det nødvendigt at fokusere på de områder, hvor størstedelen af vores budgetter er allokeret, som er de store velfærdsområder - og med et særligt fokus på de komplekse borgerforløb. Programmet vedr. hele koncernen og dennes opgaveportefølje, dog vil der være et særlig fokus på velfærdsområderne.
Velfærdsprogrammet vil således tage afsæt i de allerede etablerede tværorganisatoriske rammer på disse områder samt nye initiativer. Det vil være følgende hovedtemaer, der arbejdes ud fra:
- Gennemgang af tidligere indsatser i regi af Produktiv Velfærd
- Fælles Borger
- Nye initiativer
Gennemgang af tidligere indsatser og Fælles Borger
Der skal ske en gennemgang og revurdering af tidligere forslag fra Produktiv Velfærd og arbejdet med Fælles Borger således der fremadrettet fokuseres på de indsatser, der bidrager ind i realiseringen af det samlede besparelseskrav.
Nye initiativer
Der skal frem til vedtagelsen af budget 2017-2020 arbejdes med at finde produktivitets- og effektivitetsforbedringer, men det kan ikke påregnes, at budgetterne kan reduceres i dette omfang nemlig 33 mio. kr. i 2017 stigende til 86 mio. kr. i 2019 og frem, uden der samtidig sker en reduktion i kommunens serviceniveau.
Der skal arbejdes ud fra. bl.a. disse mål:
- Koncernperspektivet skal sikres
- Fokus på det tværgående samarbejde i organisationen med et særligt fokus på de komplekse borgerforløb
- En mere sammenhængende borger/brugerrejse
- Bevidsthed om økonomi og ressourceforbrug, hvor der skal udarbejdes businesscases for hvert projekt
- Helhed og sammenhæng i opgaveløsningen
- Effektive processer og arbejdsgange
- Effekter
Koncernudviklingsprogrammet
Der har i de seneste år været et stort fokus på den økonomiske styring, men der er behov for at vi bevæger os til næste niveau i styringsarbejdet. Her skal vi arbejde med styring bredt set. Styring er en del af alt vi foretager os og alle vores indsatser. Økonomien er et delelement heri.
Mere konkret arbejdes der med at lave kloge investeringer bl.a. i form af:
- samling af lønbudgetterne for de administrative medarbejdere under ØU for herigennem at skabe en mere fleksibel organisering af ressourceanvendelsen ift. indsatsbehov
- arbejde med effektorienteret ledelse og faglighed
- Ledelsesinformation og
- IT- og digitaliseringsstrategi
Der skal arbejdes ud fra de samme mål som i Velfærdsprogrammet, nemlig:
- Koncernperspektivet skal sikres
- Fokus på det tværgående samarbejde i organisationen
- En mere sammenhængende borger/brugerrejse
- Bevidsthed om økonomi og ressourceforbrug, hvor der skal udarbejdes businesscases for hvert projekt
- Helhed og sammenhæng i opgaveløsningen
- Effektive processer og arbejdsgange
- Effekter
Arbejdet i begge spor kræver en meget skarp prioritering og såfremt det ikke lykkes at finde det samlede besparelseskrav gennem arbejdet i de ovenfor angivne spor, vil der skulle ske en udmøntning heraf via rammebesparelser til de enkelte fagudvalg. Modellen for denne udmøntning vil blive fremlagt til politisk beslutning såfremt det bliver aktuelt.
Lovgrundlag
LBK nr 769 af 09/06/2015 (Kommunestyrelsesloven) §40 stk. 4.
Økonomi
Jf. sagsfremstilling
Bilag
Administrationens indstilling
Administrationen indstiller til Økonomiudvalget:
- at der igangsættes et arbejde med at realisere besparelseskravet gennem de angive Velfærds- og Koncernudviklingsprogrammer som angivet i sagsfremstillingen frem mod budgetseminaret i april 2016
Beslutning
1. Tiltrådt
249. Oprettelse af § 17, stk. 4 - udvalg: "Forebyggelsesudvalget"
00.22A00 - 2015/24448
Sagsfremstilling
Sagen forlægges Økonomiudvalget med henblik på beslutning i Byrådet om nedsættelse af et § 17, stk. 4 - udvalg: "Forebyeggelsesudvalget".
Som led i styrkelsen af den tværgående kommunale forbyggelsesindsats har partierne bag konstitueringsaftalen (V, A, G, O) stillet forslag om oprettelse af et nyt § 17, stk. 4 - udvalg, "Forebyggelsesudvalget".
Udvalget foreslås nedsat med virkning for perioden 1. januar 2016 - 31. december 2017.
Baggrund og ansvarsområde vil blive præciseret i udvalgets kommissorium på et senere tidspunkt.
Den styrelsesretlige ramme for udvalgets nedsættelse m.v.
I styrelsesretlig henseende står det Byrådet frit for at nedsætte særlige udvalg ("ad hoc udvalg") til varetagelse af bestemte hverv eller forberedende og rådgivende funktioner.
Oprettelse eller nedlæggelse af et (eller flere) § 17, stk. 4-udvalg vil kunne ske inden for rammerne af den eksisterende konstitueringsaftale og kræver således ikke omkonstituering af Byrådet.
Et § 17, stk. 4-udvalg vil normalt blive nedsat under Økonomiudvalget eller et af de stående udvalg. Mere sjældent vil et § 17, stk. 4 - udvalg blive nedsat direkte under Byrådet.
Beslutningen om nedsættelse af et nyt § 17, stk. 4-udvalg med tilhørende arbejdsområde/kommissorium træffes ved simpel flertalsafgørelse i Byrådet - herunder hvor mange medlemmer der skal være i udvalget.
Besættelsen af pladserne (kandidaterne) sker normalt efter forholdstalsvalgmetoden, jf. den kommunale styrelseslov § 25, jf. § 24.
Dog, hvis der er enighed i Byrådet kan en anden valgmetode besluttes (f.eks. at pladserne besættes ved simpelt flertalsvalg blandt medlemmerne i BY).
Anvendelsen af den d'honske metode betyder, at det uanset om udvalget består af 5 eller 7 medlemmer vil være partierne bag konstitueringsaftalen (V,A, G, O), der besætter alle pladserne i forebyggelsesudvalget.
Besættelsen af pladserne i udvalget sker på baggrund af anmeldelse fra valggrupperne. Valggrupperne skal senest på Økonomiudvalgets møde den 7.12.15 anmelde, hvilke kandidater de ønsker til forebyggelsesudvalget.
Byrådet kan ved simpelt flertal, beslutte, at f.eks. borgmesteren eller udvalgsformanden (for det stående udvalg som § 17, stk. 4-udvalget hører under) skal være "født medlem" af udvalget. Konstitueringspartierne ønsker ikke dette og dette er derfor ikke indstillet til Økonomiudvalget eller Byrådet.
Ofte overlades konstitueringen til udvalget selv på dets første møde og i henhold til principperne for kollegiale organers virke , jf. (til dels) kapitel 3 i den kommunale styrelseslov. Der er dog intet til hinder for, at Byrådet, ved simpelt flertal, beslutter hvem der skal være formand for udvalget i forbindelse med beslutningen om udvalgets oprettelse. Konstitueringspartierne ønsker at det er udvalget selv, der træffer beslutning omkring formand og næstformand, der er derfor ikke indstillet til Økonomiudvalget eller Byrådet omkring dette.
Vederlag
Administrationens indstilling til vederlæggelse af udvalgsmedlemmerne vil blive eftersendt frem mod Byrådets møde den 14.12.15, da beregningen afhænger af det politiske ønske til antallet af medlemmer i udvalget.
Lovgrundlag
Lbkg. nr. 769 af 9. juni 2015 om kommunernes styrelse, bkg. nr. 793 af 25. juni 2014 om vederlag, diæter, pension m.v. for varetagelsen af kommunale hverv.
Økonomi
Driftsbudget for udvalget.
Administrationens oplæg til driftsbudget for udvalget eftersendes til Byrådets møde den 14.12.15.
Bilag
-
Administrationens indstilling
Administrationen indstiller til Økonomiudvalget at anbefale Byrådet at beslutte
1. at nedsætte et Forebyggelsesudvalg med virkning fra den 1. januar 2016 og for resten af funktionsperioden.
2. hvorvidt Forebyggelsesudvalget består af fem eller syv medlemmer
3. at vederlaget fastsættes udfra antallet af medlemmer svarende til en procentdel af borgmesterens vederlag, som ikke kan overstige 305 % af borgmesterens vederlag
4. at formand og næstformand honoreres forholdsmæssigt svarende til en procentdel af borgmesterens vederlag, som ikke kan overstige 305 % af borgmesterens vederlag
5. at Byrådet besætter pladserne i udvalget efter reglerne i styrelseslovens § 25, jf. § 24 om forholdstalsvalg, med de kandidater valggrupperne indmelder. Kandidaterne skal anmeldes på Økonomiudvalgets møde den 7.12.2015
Beslutning
For: A, O, V (6)
Undlader at stemme: C, Ø (2)
Imod: Ingen
Fraværende: Anders Gerner Frost (G)
1. Anbefalet
2. Økonomiudvalget anbefaler, at Forebyggelsesudvalget består af syv medlemmer
3. Anbefalet
4. Anbefaler at vederlaget fordeles med 5% af borgmestervederlaget til formanden og 3,14% af borgmestervederlaget til næstformanden
5. Punktet udgår, idet Borgmesteren beder valggrupperne om at anmelde kandidater senest fredag den 11.12 kl. 9.00
250. Gilleleje Læringsområde - Placering
17.00G00 - 2015/36189
Sagsfremstilling
Introduktion
Vækst- og Skoleudvalget behandler sagen for at anbefale Plan- og Miljøudvalget, Børneudvalget og Økonomiudvalget at anbefale en beslutning til Byrådet.
Sagen omhandler beslutning om placering af Gilleleje Læringsområde.
Baggrund
Sagen har sidst været behandlet i Byrådet 22.06.2015 hvor det blev besluttet at udskyde beslutningen til efter budgetforhandlingerne i oktober 2015.
I budgetaftalen 2016-2019 er der afsat 99,5 mio. kr. til projektet.
For at projektet kan komme videre til næste fase, er det afgørende at Vækst- og Skoleudvalget beslutter hvilke anbefalinger, der skal sendes videre til beslutning om placeringen af Gilleleje Læringsområde i relevante fagudvalg samt til Økonomiudvalget og Byrådet.
Det er tidligere drøftet om hvorvidt dagtilbud skal indgå i Gilleleje Læringsområde. I denne sagsfremstilling er taget udgangspunkt i at Gilleleje Læringsområde består af en 3-sporet skole fra 0. - 9. klasse.
Sagens forhold
Nedenstående vurdering af de to områder Parkvej og Gilleleje Syd 2 er tidligere forelagt for relevante fagudvalg samt for Byrådet den 22.06.2015. Nederst for hvert område er tilføjet et afsnit der redegøre for konsekvensen af de ændrede budgetforudsætninger.
Parkvej
Den grundlæggende fordel ved en placering af læringsmiljøet på den eksisterende matrikel på Parkvej er, at området allerede er en del af byens planlægning og er derfor indpasset i byen. Der vil også kunne bygges videre på den gode kobling, der allerede er til idrætsområdet og derved styrke den endnu mere.
Desuden vil en del af infrastrukturen (parkeringspladser, stier og koblinger til resten af byens infrastruktur) kunne genanvendes. Der vil eventuelt også være mulighed for at genanvende dele af udearealerne.
Den største ulempe ved at placere Gilleleje Læringsområde på den eksisterende matrikel er at det giver behov for genhusning af elever, personale og foreninger i andre bygninger i Gilleleje i en 1 ½ - 2 årig periode. Det vil betyde ekstra-omkostninger og kan give et udfordret læringsmiljø og arbejdsklima for de ansatte.
Arealet er bundet af eksisterende infrastruktur og placeringen af idrætsfaciliteterne på grunden jf. bilag 1, herved mistes en del fleksibilitet i forhold til udformning af byggeriet og eventuel senere udvidelse samt for udearealerne. Fleksibiliteten i forhold til den videre planlægning og evt. kommende udbygning af idrætsfaciliteterne indskrænkes desuden, såfremt man vælger at bygge læringsområdet her.
Tilføjet efter budgetaftalen 2016-2019
Hvis det vælges at bygge i etaper, vil genhusning ikke skabe problemer. Elever på 7.-9. klassetrin kan fortsætte skolegangen på Rostgårdsvej og elever fra 0.-6 klasse samt fritidsordningen kan flyttes rundt i bygningen under ombygningen.
Gilleleje Syd 2
Fordelene ved denne matrikel er, at den er stor og en optimal udformning af byggeriet og placering på grunden muliggøres herved - ligesom en eventuel senere udvidelse af læringsområdet f.eks. med et 4. spor. Byggeriet vil altså ikke være bundet af eksisterende infrastruktur eller lignende. Desuden muliggøres store og naturmæssigt varierede udearealer, som kan underbygge koplingen mellem bevægelse og læring.
Herudover er det en væsentlig fordel ved valg af denne placering, at skolen ikke skal genhuses i byggeperioden.
Der gøres opmærksom på at området i dag er udpeget til fremtidigt boligområde. Denne udviklingsmulighed vil skulle findes et andet sted, såfremt placeringen vælges.
For dele af arealet gælder, at der er udfordringer med oversvømmelser, samt at det indeholder naturtyper, der er beskyttet natur (naturbeskyttelsesloven § 3). Det skal desuden nævnes, at der her er større sandsynlighed end på eksisterende matrikel for, at der skal bruges ekstra-ressourcer og tid på arkæologiske undersøgelser.
Den største ulempe ved placering på bar mark er, at der vil være større udgifter til etablering af infrastruktur (parkering, stier, vejtilkoblinger og lignende) samt til byggemodning (eksempelvis tilslutningsudgifter, jordbundsprøver mv.) Endvidere vil der være større afstand til det eksisterende idrætsområde set i forhold til en placering på eksisterende matrikel. Afstanden til det eksisterende idrætsområde er dog ikke større end, at hallen fortsat kan anvendes i skolens idrætsundervisning. Koplingen til det eksisterende idrætsområde vil kunne skabes via broer over åen.
Tilføjet efter budgetaftalen 2016-2019
Den store udfordring for denne placering, er at den forudsætter nybyggeri. Med det nuværende budget vil det alt andet lige betyde, at der ikke kan bygges en 3-sporet 0.-9 skole i den kvalitet der hidtil har været ønske om.
Anbefaling
Administrationen anbefaler at Gilleleje Læringsområde placeres på eksisterende matrikel på Gilbjergskolen, afd. Parkvej.
Lovgrundlag
Vækst- og Skolevalgets kommissorium. Godkendt af Byrådet 31.08.15
Økonomi
I Budgetaftale 2016-2017 er der afsat 99,5 mio. kr. til projektet.
Bilag
Administrationens indstilling
Administrationen indstiller til Vækst- og Skoleudvalget at anbefale Plan- og Miljøudvalg, Børneudvalget og Økonomiudvalget at anbefale Byrådet at beslutte at:
- Gilleleje Læringsområde, indeholdende en 3-sporet skole fra 0. - 9. klasse, skal bygges på eksisterende matrikel Gilbjergskolen, afd. Parkvej
Udvalgenes anbefalinger/indstillinger
Vækst- og Skoleudvalgets beslutning den 17-11-2015:
- Anbefales med den ændring, at "indeholdende 3-sporet skole fra 0-9 klasse" udgår af indstillingen
Børneudvalgets beslutning den 26-11-2015:
For: A, G, O, og V (6)
Undlod at stemme C (1)
Anbefales.
Præcisering: Børneudvalgets anbefalede at følge Vækst- og Skoleudvalgets anbefaling om at beslutte indstillingen med den ændring, at "indeholdende 3-sporet skole fra 0-9 klasse" udgår af indstillingen. Præcisering er indskrevet i protokollen den 1. december 2015
Plan- og Miljøudvalgets beslutning den 26-11-2015:
- Anbefales med den ændring at "indeholdende 3-sporet skole fra 0-9 klasse" udgår af indstillingen.
For: G, O, V (5)
Undlod at stemme: A (1)
Fraværende: Bo Jul Nielsen
Beslutning
1.
C foreslår følgende ændringsforslag:
- Fastholde at ny skole bygges på ny matrikel Gilleleje syd 2 med mulighed for udvidelse af et fjerde spor.
- Der arbejdes videre med denne model frem til færdig projektering. Der kan bruges af de afsatte midler i anlægsbudgettet i 2016.
- Arbejdet med byggeri af skolen sættes herefter i gang, når der er budgetmidler i de kommende anlægsbudgetter
Afstemning:
For C (1)
Undlader A, Ø (3)
Imod : O, V (4)
Fraværende: Anders Gerner Frost (G)
Afstemning om administrationens indstilling
For: A, O, V (6)
Undlader at stemme: Ø (1)
Imod: C (1)
Fraværende: Anders Gerner Frost (G)
Anbefales med med den ændring at "indeholdende 3-sporet skole fra 0-9 klasse" udgår af indstillingen.
251. Flextur - forslag ny starttakst
13.05G00 - 2015/15751
Sagsfremstilling
Teknisk Udvalg og Økonomiudvalget behandler sagen for at anbefale Byrådet at træffe beslutning om at ændre starttaksten på Flextur fra 24 kr til 36 kr.
Sagen er udsat fra Teknisk Udvalgsmøde 25. november 2015. Udvalget ønskede at få belyst muligheder i budgettet mhp. at fastholde taksten. Nedenfor ses revideret sagsfremstilling.
Baggrund
Udgifterne til flextur er stigende og i 2015 forventes er merforbrug i Gribskov Kommune på 300.000 kr i forhold til de budgetterede 1,2 mio. kr.
Gribskov Kommune er ikke ene om denne udvikling og Movia har derfor sendt et forslag til beslutning i kommunerne, hvor der er mulighed for at begrænse de voksende udgifter ved at øge brugerbetalingen.
Flexturs passagertallet har de seneste år været stigende i alle kommuner og Movias passagerprognoser for 2016 forudser en generel stigning på 65%, hvorefter den forventes at stagnere.
Nye takster kan træde i kraft fra 16. januar 2016, hvor øvrige ændringer vedr. flextur træder i kraf. Kommunens eventuelle beslutning om ændringer i taksten skal meldes senest den 14 december 2015, hvis det skal træde i kraft fra januar. Den enkelte kommune kan til enhver tid træffe ny beslutning om takst for flextur.
Takstændringers betydning
I Gribskov har vi ind til videre kørt med såkaldt kommunetakst; det vil sige en startudgift på 24 kr incl. 10 km og 6 kr pr km derudover for ture inden for kommunen. Ture uden for kommunen har haft en startudgift på 36 kr. incl. 10 km og 6 kr. pr km derudover.
Det foreslås nu ændret til 36 kr for alle typer ture.
Der bliver fremadrettet altså ikke forskel på om man kører inden for eller uden for kommunegrænsen og forslaget vil derfor berøre de 93% af Gribskovs flextursbrugere, der kun kører inden for kommunegrænsen.
Hvis forslaget vedtages, vil kommunens udgifter til Flextur i 2016 kunne holdes på ca 1,3 mio. Movias prognoser tyder på, at passagertallet stagnerer på 2016 niveau.
Hvis man bevarer nuværende starttakst på 24 kr forventes udgifterne til flextur at stige til 1,5 mio i 2016.
Budget for kollektiv trafik
Der er i 2016 afsat 23,7 mio kr til kollektiv trafik, som omfatter busdrift, flextur, kampagner og stoppesteder.
Busdrift
Budget for busdrift er udarbejdet på baggrund af Movias beregning af de forventede udgifter.
Kommunens betaling til buskørsel er baseret på udgifter til busdrift, administrationsomkostninger og renter. Kommunens andel af udgifterne modregnes passagernes egenbetaling og bliver således reduceret, hvis der er mange passagerer.
Budgettet er reduceret i 2016 ift. 2015, da Region Hovedstaden har overtaget Linierne 380R og 380R samt natbusserne 90N, 94N.
Forventede udgifter 2016 : 23,7 mio kr
Buskørsel : 22,5 mio kr
Flextrafik : 1,3 mio kr
Kampagner : 0
Stoppesteder : 0
Buffer til oliepriser/efterregulering m.v. : 0
Overskuddet i budget 2015 på kollektivt trafik skyldes bl a. efterregulering.
Hvad gør andre kommuner
Der findes ingen samlet oversigt over hvilken takst den enkelte kommune vælger. Udgifterne til flextur belaster de enkelte kommuners budget i forskellig grad og ønskerne til udviklingen er derfor også forskellige.
I Halsnæs ønskes kommunetaksten fastholdt mens Hillerød, Herlev, Næstved og Lolland gennemfører forsøg med at begrænse brugen af Flextur i byområderne. I Vordingborg ønsker man at øge brugerbetaling yderligere for at dæmme op for de voksende udgifter.
Administrationens anbefaling
Administrationen anbefaler at taktsten for flextur forhøjes fra 24 kr. til 36 kr. mhp. at sikre, at driften kan holdes indenfor eksisterende budget.
Høringssvar
Handicaprådet
Handicaprådet henstiller, at kommunen fastholder prisen på 24 kr.
Handicaprådet bemærker, at sagsfremstillingen tyder på, at takstændringen også omfatter den lukkede kørsel, herunder handicap kørsel. Dette er ikke er tilfældet.
Lukket kørsel er forudbestilt kørsel med kendte passagerer og hvor man ikke kan stå på undervejs, herunder handicapkørsel, skolebefordring og visiteret kørsel.
Takstændringen, der betyder øget brugerbetaling, behandles for at dæmme op for de stigende udgifter. Nedgangen i antal brugere er en forventet afledt effekt af en evt. takststigning.
Ældrerådet ønsker ligeledes at taksten fastholdes på 24 kr.
Lovgrundlag
Lov 582 af 24-06-2005 om trafikselskaber §3 og §5, jf lovbekendtgørelse 412 af 11.04.2010 med senere ændringer.
Økonomi
Flextur, Gribskov |
 |
 |
|
Passagerer antal
|
Tilskudsbehov (1.000 kr.)
|
Estimat 2016 grundtakst 36 kr |
8.887
|
1.296
|
Estimat 2016 kommunetakst 24 kr |
9.680
|
1.515
|
Movia estimerer, at Flextursordningen bliver mindre attraktiv og dermed at antallet af passagerer falder, hvis prisen hæves.
Budgettet til Flextur er i 2015 på 1,2 mio og det forventes at blive overskredet med ca 300.000 kr.
Høring
Forslaget om ændret starttakst blev forelagt Teknisk Udvalgs forum for Kollektiv Trafik på deres møde den 29. oktober 2015.
Handicaprådet afgav d. 11. nov. følgende høringssvar
Handicaprådet bemærker, at udformning af sagsfremstillingen tyder på,
at prisen skal ændres både i forhold til åben og lukket flex (handicapkørsel).
Rådet finder det vigtigt, at ordningen med flexture findes, og at man finder ud af at sikre at ordningen fortsætter.
Rådet er generelt bekymret for prisstigningen. Rådet undrer sig over, hvorfor kommunen skulle være interesseret i, at færre bruger ordningen? Stor efterspørgsel tyder på, at ordningen udfylder et vigtigt behov i en geografisk stor kommune.
Derfor henstiller Rådet, at kommunen arbejder på at fastholde prisen.
Ældrerådet afgav d. 16. oktober følgende høringssvar
Ældrerådet gør opmærksom på, at flexturordningen blev oprettet for at betjene områder, hvor busruter var blevet sparet væk. Derfor er det vigtigt at fastholde ordningen samt at fastholde den nuværende starttakst på 24 kr., således at en endnu større del af ældregruppen kan benytte denne kollektive transportform.
Dette er i overensstemmelse med den af byrådet fastsatte ældrepolitik.
Bilag
Administrationens indstilling
Administrationen indstiller til Teknisk Udvalg at anbefale Økonomiudvalget og Byrådet at:
- tiltræde at ændre taksten for Flextur fra 24 kr. til 36 kr.
Udvalgenes anbefalinger/indstillinger
Teknisk Udvalgs beslutning den 04-11-2015:
Taget af dagsordenen
Teknisk Udvalgs beslutning den 25-11-2015:
- Udsættes
Jørgen Emil Simonsen fraværende
Teknisk Udvalgs beslutning den 30-11-2015:
1. For: A, V (4)
Imod: Ingen (0)
Undlod at stemme: O (1)
Fraværende: Anders Gerner Frost og Poul-Erik Høyer
Beslutning
1.
For: A, C, O, V (7)
Undlader at stemme: Ø (1)
Imod: Ingen
Fraværende: Anders Gerner Frost (G)
Anbefales
252. Gribvand - Takster, betalingsvedtægt og vejbidrag 2016
06.03Ø00 - 2015/33621
Sagsfremstilling
Teknisk Udvalg og Økonomiudvalget behandler sagen for at anbefale en beslutning til Byrådet.
Sagens kerne er, at lægge op til Byrådet, at godkende takster og betalingsvedtægt for 2016 som Gribvands bestyrelse har godkendt på sit møde den 29. oktober 2015.
Kloakforsyningen
Forsyningssekretariatet har truffet afgørelse om prisloft for 2016 på 59,27 kr/m3. Gribvands bestyrelse har besluttet en delvis udnyttelse af prisloftet, hvilket ikke er overensstemmelse med kommunens ejerstrategi for Gribvand. Prisloftet er beregnet uden hensyntagen til det faste bidrag, hvilket betyder et højere beløb end hvis beregningen indeholdt det faste bidrag.
I nedenstående tabel ses forslag til takst for 2016 sammenholdt med taksten for 2015. Takstberegningerne og takster fremgår af bilag 1. Alle beløb er kr/m3 eksklusive moms.
 |
Trin 1 Mindre kunder (0-499 m3)
|
Trin 2 Store kunder (500-19999 m3)
|
2015 besluttet takst |
41,99
|
38,63
|
2016 forslag til takst |
42,71
|
37,59
|
Tømningsordningen
Tømningsordningerne for bundfældningstanke og samletanke skal hver for sig hvile økonomisk i sig selv. Omsætningen skal justeres i forhold til overskud eller underskud fra foregående år. Taksten skal dække indsamling, kørsel, behandling og administration. Budget og takster for tømningsordningen findes i bilag 2.
Vejbidrag
Det samlede vejbidrag er på 3.280.000 kr for 2016. Vejbidraget dækker udgifter til afledning af vand fra kommunale og private veje. Vejbidraget indeholder dels vejbidraget for 2016 på 1,92 mio og dels vejbidrag fra tidligere år. I 2016 tilbagebetales 1.36 mio kr af dette beløb. Betalingen for tidligere år skyldes, at kommunen først tilbagebetalte et større samlet beløb, men Gribvand fik tilladelse fra forsyningssekretariatet til, at tilbagebetalingen skete over flere år.
Bidraget betales af Gribskov Kommune, som i øjeblikket deltager i en fælleskommunal retssag om baggrunden for beregningen af vejbidrag. Kommunen har de foregående år betalt vejbidraget på baggrund af afgørelsen fra forsyningssekretariatet men med forbehold for udfaldet af sagen.
Betalingsvedtægt
Gribvands bestyrelse har vedtaget følgende ændringer til betalingsvedtægten:
- Klagemuligheder for forbrugere som følge ny lov kaldet 'forbrugerklageloven'
- En mindre ændring i forbindelse med tilbagebetaling af tilslutningsbidrag ved frakobling af regnvand fra kloaknettet. Bilag 5 som viste de områder hvor tilbagebetaling kunne ske, er taget ud af betalingsvedtægten og erstattet af en henvisning til kort Gribvands hjemmeside.
- Betalingsvedtægten henviser til både Gribskov Kommunes og egen hjemmeside for oplysninger om den nye afdragsordning i forbindelse med påbud om forbedret spildevandsrensning eller offentlig kloakering.
En ny lov om alternativ tvistløsning i forbindelse med forbrugerklager er trådt i kraft i oktober måned. Loven fastsætter en række regler om klagemulighed for forbrugerene. Loven indfører et nyt klagesystem som omfatter en mediationsfase og en efterfølgende fase med egentlig klagenævnsbehandling. Information om den nye lov ligger på Gribvands hjemmeside og fremgår også betalingsvedtægten 2016.
Betalingsvedtægten fremgår af bilag 3.
Særbidrag
Der er lige nu en ændring til 'særbidragsbekendtgørelsen' i høring. Ændringen vil betyde, at der indføres nationale grænseværdier for tre parametre, fosfor, kvælstof og organisk stof, så grænseværdierne vil være ens i alle spildevandsselskaber. Dette skal ske med virkning fra 1. januar 2016.
Det betyder, at de beløb, der står på takstbladet for særbidrag, med stor sandsynlighed bliver ændret som følge af ændringerne i bekendtgørelsen.
Vurdering
Byrådet skal ved sin godkendelse - legalitetskontrol - påse, at taksterne er beregnet i overensstemmelse med lovgivningen, altså at hvile i sig selv-princippet bliver overholdt. Gribvand oplyser, at taksterne er beregnet af revisionsfirmaet Deloitte i overensstemmelse med betalingsloven.
Administrationen vurderer, at Byrådet kan godkende taksterne, men gør opmærksom på, at den foreslåede takst ikke svarer til prisloftet og derfor ikke er i overensstemmelse med kommunens ejerstrategi for Gribvand.
Administrationen vurderer, at Byrådet kan godkende Gribvands forslag til ny betalingsvedtægt med ikrafttrædelse 1. januar 2016.
Lovgrundlag
Betalingsloven, Lovbekendtgørelse nr. 633 af 7. juni 2010. Lov om betalingsregler for spildevandsforsyningsselskaber.
Vandsektorloven, Lov nr. 469 af 12. juni 2009. Lov om vandsektorens organisering og økonomiske forhold.
Lov om alternativ tvistløsning i forbindelse med forbrugerklager (forbrugerklageloven). Lov nr. 524 af 29. april 2015
Bekendtgørelse om afdragsordninger, fristfastsættelse for spildevandshåndtering og tilslutningsbidragets forfaldstidspunkt. Bekendtgørelse nr. 108 af 29/1 2015
Bekendtgørelse om særbidrag for særligt forurenet spildevand. Bekendtgørelse nr. 1120 af 15. oktober 2014 §§ 4-7
Økonomi
Vejbidrag på 3.280.000 kr for 2016 skal betales af konto 31060; administration af vejområdet
Høring
Takster og betalingsvedtægt er vedtaget af Gribvands bestyrelse den 29. oktober 2015.
Bilag
Bilag 1 TEK 25-11-2015 Takster for Gribvand 2016 dok.nr. 2015/33621 011
Bilag 2 TEK 25-11-2015 Takster for tømningsordning 2016 dok.nr. 2015/33621 012
Bilag 3 TEK 25-11-2015 Betalingsvedtægt for Gribvand 2016 dok.nr. 2015/33621 010
Administrationens indstilling
Administrationen indstiller til Teknisk Udvalg og Økonomiudvalget at anbefale Byrådet at:
- godkende taksterne for kloakforsyningen i 2016
- godkende taksterne for tømningsordningerne i 2016
- godkende revideret betalingsvedtægt til ikrafttrædelse 1. januar 20165
- vejbidraget for 2016 tages til efterretning og indarbejdes i kommunens budget
Udvalgenes anbefalinger/indstillinger
Teknisk Udvalgs beslutning den 25-11-2015:
1.-4. anbefalingen tiltrådt
Fraværende: Jørgen Emil Simonsen
Beslutning
1.-4. Anbefales
Jannich Petersen fik afprøvet sin habilitet ift. sagen. Et enigt økonomiudvalg besluttede Jannich Petersen var habil.
Fraværende: Anders Gerner Frost (G)
261. Lokalplan 512.15 for daginstitution ved Laugøvej - endelig vedtagelse
01.02P00 - 2015/17247
Sagsfremstilling
Plan- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget behandler sagen med henblik på beslutning om eventuel indarbejdelse af de indkomne indsigelser og endelig vedtagelse af Lokalplan 512.15. Endvidere skal Plan- og Miljøudvalget tage stilling til proces for endelig vedtagelse.
Sagen er udsat fra Plan- og Miljøudvalget den 26.11.2015. Udvalget ønskede at lokalplanen skal sikre, at der etableres en begrønnet støjskærm mod nord og vest. Nedenfor ses revideret sagsfremstilling.
Baggrund
Forslag til Lokalplan 512.15 skaber rammer for etablering af en ny daginstitution i Helsinge. Lokalplanforslaget er udarbejdet af Søren Andersen Arkitekter, rådgiver for Helsinge Realskole, i samarbejde med Gribskov Kommune. Planforslaget kan ses i Bilag 1: Forslag til lokalplan 512.15 for daginstitution ved Laugøvej i Helsinge.
Lokalplanområdet omfatter matr. nr. 17a og 17h samt del af 7000e, alle Laugø By, Helsinge beliggende på Laugøvej 1 i Helsinge. Området er på ca. 23.000m2.
Byrådet godkendte forslag til Lokalplan 512.15 til offentlig fremlæggelse den 31.08.2015. Forslaget har været i høring i perioden 03.09.2015 til 30.10.2015.
Hovedpunkter i indsigelser
Der er i perioden indkommet 2 indsigelser / bemærkninger til planforslaget.
Hovedpunkterne i de indkomne bemærkninger/indsigelser drejer sig om:
- Trafik og parkering
- Klima-og naturhensyn
- Anvendelse og institutionens størrelse
- Proces
- Støj
- Grundpris
- Delegation
Bygherre har haft mulighed for at kommentere de indkomne indsigelser, men har ingen bemærkninger. Administrationens vurdering af høringssvar
Notat med gennemgang af ændringsforslag/bemærkninger og administrationens vurdering og anbefalinger til ændringer er vedlagt som bilag.
Der indgår i notatet følgende anbefalede ændringer:
- at §5.6 vedrørende cykelparkering præciseres ift. placering og afgrænsning af cykelparkeringen (se bilag - ad 1c)
- at §8.6 vedrørende beplantning skærpes ift. at understøtte biodiversitet (se bilag - ad 1f)
Krav om støjskærm
Med udgangspunkt i Plan- og Miljøudvalgets beslutning den 26.11.2015 foreslås følgende ændringer i lokalplanen med henblik på at sikre det planlagte boligområde vest og nord for lokalplanområdet mod støj fra børnehaven (ny tekst er angivet i kursiv):
Der tilføjes en ny dot til lokalplanens formål, §1.1: "at sikre det planlagte boligområde vest og nord for lokalplanområdet mod støjgener fra børnehaven"
Ændret bestemmelse: "§6.4 Al bebyggelse i delområde 1 skal placeres i en afstand af mindst 6,0 meter fra skel mod vest, jf. byggelinje Z på Kortbilag 2. Der kan dog etableres støjafskærmning, jf. §8.1 indenfor byggelinjen. Langs byggelinje Z i delområde 1 skal mindst 30% af facaden trækkes yderligere 6 meter tilbage fra byggelinjen."
Nuværende §8.1 udgår og erstattes af: "§8.1: Langs skel mod vest og nord skal der etableres en støjafskærmning således at planlagt bebyggelse og udendørs opholdsarealer nord og vest for lokalplanområdet ikke påføres et væsentligt støjniveau fra børnehaven. Den skal udføres som et fast, begrønnet støjhegn med en højde på 2 meter."
Ændret bestemmelse: "§12.2 Der kan ikke gives ibrugtagningstilladelse, før den i §8.1 nævnte støjafskærmning, og de i §8.8 nævnte trådhegn er etableret.
Forud for offentliggørelse af den endeligt vedtagne plan vil redegørelsen samt kortbilag 2 i lokalplanen blive tilpasset ændringerne i bestemmelserne.
Hermed bortfalder den administrative anbefaling ad 2d som fremgår af bilag 2, PMU 26.11.2015 Behandling af indsigelser til LP 512.15 for den del, der omhandler støj.
Bygherre har fået den foreslåede ændring tilsendt til kommentering. Bygherre kommenterer følgende:
- Hegn mod vest og nord kan ikke accepteres. Det synes ikke harmonisk i forhold til omgivelserne. Desuden vil en så kraftig indespærring medføre en fremmedgørelse af børnehaven i forhold til naboer i det kommende boligområde og ikke en integrering som ønskes. Fornærmelsen af indespærring eller udelukkelse findes uacceptabel.
- Et vist omfang af en beplantet støjvold langs legepladsen mod vest kan accepteres.
- Legepladsen vil ikke blive lukket for områdets beboere uden for børnehavens åbningstid.
Delegation og proces for endelig vedtagelse
Byrådet har den 31.08.2015 besluttet delegation i forbindelse med endelig vedtagelse. For den nuværende situation, hvor der er indkommet høringssvar, er følgende besluttet:
"I forbindelse med behandlingen vurderer udvalget om de indkomne indsigelser/ændringsforslag har et omfang eller karakter, at sagen skal sendes videre til Økonomiudvaget og Byrådet til endelige beslutning, således at det bliver det samlede byråd der tager stilling til planens endelige indhold og planens vedtagelse".
Det kan oplyses at Lokalplanen tidligst kan vedtages 4 uger efter udløb af høringsfristen - det vil sige den 27.11.2015, jf planloven §27, stk.1. Det betyder at Plan- og Miljøudvalget, uafhængigt af delegation, IKKE kan vedtage lokalplanen endeligt på mødet den 26.11.2015.
Anbefaling
Administrationen anbefaler endvidere Plan- og Miljøudvalget at godkende, at de indkomne indsigelser er af mindre væsentlig karakter og sagen dermed kan besluttes i Økonomiudvalget.
Administrationen anbefaler Plan- og Miljøudvalget, at anbefale Økonomiudvalget, at vedtage Lokalplan 512.15 endeligt med indarbejdelse af de ændringer, der er anbefalet i vedlagte bilagsnotat samt i sagsfremstillingen, og som vurderes at være af mindre væsentlig karakter.
Lovgrundlag
Lov om planlægning (planloven), lovbekendtgørelse nr. 587 af 27/05/2013
Lov om miljøvurdering af planer og programmer, lovbekendtgørelse nr. 939 af 03/07/2013
Kommuneplan 2013-25 for Gribskov Kommune, særligt rammeområde 1.B.25 Boligområde i Helsinge Nord
Økonomi
-
Miljøforhold
Kommunen har truffet afgørelse om at planforslaget ikke skal miljøvurderes. Afgørelsen og begrundelsen herfor er i henhold til §4 i miljøvurderingsloven, annonceret på kommunens hjemmesiden den 03.09.2015.
Høring
Planforslaget har, i henhold til §24 i planloven været i høring i perioden 03.09.2015 til 30.10.2015.
Bilag
Bilag 1 Forslag til lokalplan 512.15 for daginstitution ved Laugøvej i Helsinge Dok. nr: 2015/17247 063
Bilag 2 PMU 26.11.2015 Behandling af indsigelser til LP 512.15 Dok. nr: 2015/17247 062
Administrationens indstilling
Administrationen indstiller til Plan- og Miljøudvalget
- at godkende at de indkomne indsigelser er af mindre væsentlig karakter og sagen dermed kan besluttes i Økonomiudvalget,
Administrationen indstiller til Plan- og Miljøudvalget at anbefale Økonomiudvalget
2. at vedtage Lokalplan 512.15 endeligt, med indarbejdelse af de ændringer der er anbefalet i vedlagte bilagsnotat samt i sagsfremstillingen.
Udvalgenes anbefalinger/indstillinger
Plan- og Miljøudvalgets beslutning den 26-11-2015:
Sagen udsættes med den bemærkning, at lokalplanen skal sikre, at der etableres en begrønnet støjskærm mod nord og vest.
Jannich Petersen fraværende
Plan- og Miljøudvalgets beslutning den 07-12-2015:
G og V stillede ændringsforslag om, at anbefale Økonomiudvalget
- at godkende at de indkomne indsigelser er af mindre væsentlig karakter og sagen dermed kan besluttes i Økonomiudvalget,
2. at vedtage Lokalplan 512.15 endeligt, med indarbejdelse af de ændringer der er anbefalet i vedlagte bilagsnotat samt i sagsfremstillingen, samt at
- Støjafskærmningen skal udføres som en tæt beplantet jordvold eller støjhegn
- Legepladsen er åben for områdets beboere udenfor åbningstiden
G og V (4) stemte for
A (1) stemte imod
Ændringsforslaget blev tiltrådt
A begærede sagen i Byrådet.
Brian Lyck Jørgensen og Bo Jul Nielsen fraværende
Beslutning
1.-2.
Afstemning om Plan- og Miljøudvalgets anbefaling:
For: C, O, V (5)
Undlader at stemme: Ø (1)
Imod: A (2)
Fraværende: Anders Gerner Frost (G)
Efterretningssager
253. Halvårlig information af Økonomiudvalg om status for finansielle aktiver og passiver jf. finansiel strategi
00.01G00 - 2014/20868
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget får sagen til efterretning.
Jf. den vedtaget Finansielle Strategi, (se bilag), skal Økonomiudvalget halvårligt informeres om Kommunens aktuelle aktiver (Obligationsbeholdninger) og passiver (Kommunens lån).
Kommunens lån
Jf. rapport (se bilag) fra Jyske Bank, som er kommunens gældsrådgiver, udgør kommunens nominelle gæld (excl. Ældreboliger) 711,5 mio. kr. ultimo 2015.
Herunder er en oversigt over fordelingen af Gribskov Kommunens lån (excl. lån til Ældreboliger)
Mio. kr. |
Restgæld
|
Ydelse
|
 |
 |
2015
|
 |
 |
 |
Øvrige lån, forsyningsområdet, Lån til ejendomsskat, skoler mv. |
584,1
|
44,3
|
Diverse lån, optaget til specifikke formål |
 |
 |
 |
 |
 |
ESCO-Projekt |
32,6
|
2,1
|
Lån til Energirenovering |
8,8
|
0,2
|
Lån til flygtningeboliger |
21,1
|
1,3
|
Lån til Byudvikling |
64,9
|
3,5
|
I alt, diverse lån |
127,4
|
7,1
|
Total, øvrige samt diverse lån |
711,5
|
51,4
|
Hertil kommer lån vedr. energirenoveringsprojekt, Ramløse Skole, 12,0 mio. kr., lån til finansiering af køb af Gilleleje Hovedgade 14, 3,825 mio. kr., og lån til finansiering af renovering/ombygning af boliger til flygtninge, 2,6 mio. kr., jf. andet punkt på dette møde.
Af ovenstående lån er 20,9% variabelt forrentet, mens de resterende 79,1% er fastforrentet. Incl. de 3 nye lån vil fordelingen være 22,9% variabelt forrentet lån og 77,1% fastforrentet lån.
Lånestørrelserne for de 3 nye lån kan dog afvige fra de 3 nævnte beløb, idet der kun kan lånes til det faktiske forbrug. Dermed kan ovenstående procenter ændre sig marginalt.
Den aktuelle og den nye fordeling mellem fast/variabel forrentet lån følger den vedtagne Finansielle Strategi, hvor det er fastsat, at variabelt forrentet lån kan udgøre minimum 15% og maksimalt 65%, mens fastforrentet lån kan udgøre mellem 35% og 85%.
Den såkaldte "Vægtet rente" på 2,59%, som fremgår af bilaget, er et udtryk for den gennemsnitlige rente på lånene det kommende kvartal. Dette medfører en forventet renteudgift på 4,6 mio. kr. det kommende kvartal.
"Vægtet varighed" viser, hvor meget kursværdien af gælden vil ændre sig i procent, hvis renten ændrer sig med 1%-point. Stiger eksempelvis markedsrenten fra 2% til 3%, vil kursværdien af kommunens gæld falde med 8,25% svarende til 68,3 mio. kr. (8,25% af 827,5 mio. kr.).
Tilsvarende vil en rentestigning på 1%-point medfører en stigning i renteudgiften på 371.091 kr. det kommende kvartal, jf. "Følsomhed likviditet ved rentestigning 1%-point (pr. kvartal)".
Jyske Bank forventer uændrede korte renter og svagt stigende lange renter de næste 3 måneder.
Jyske Bank anbefaler, at fastholde den nuværende fordeling af Kommunens lån mellem fast og variabel rente. For yderligere se vedlagte bilag: "Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 30. dec. 2015".
Obligationsbeholdning:
Jf. rapporter fra Danske Capital, som forvalter kommunens obligationsbeholdning, udgør markedsværdien pr. 23.11.2015 i alt 294,1 mio. kr.
Beholdningen er, jf. den Finansielle Strategi, opdelt i 2 depoter: Ét med meget lav risiko, og ét med lav risiko.
Depot 1) med den meget lave risiko har en markedsværdi på 244,0 mio. kr. Porteføljen består udelukkende af danske Stats- og realkreditobligationer, med kort løbetid (0 til 2 år), som kan realiseres med kort varsel med meget lav sandsynlighed for tab.
Depot 2) har en markedsværdi på 50,1 mio. kr. Der er investeret som overstående, men desuden også i begrænset omfang i "Emerging markets debt", dvs. statsobligationer, der er udstedt af Stater i "de nye økonomier", såsom Brasilien, Indien, Kina, Sydafrika mv., samt investeret i såkaldte "High yield-obligationer", som er obligationer udstedt af større erhvervsvirksomheder.
Depot 1 har haft en god performance. Primært fordi sammensætningen af værdipapirer i depotet har udgangspunkt i "kapitalbeskyttelse" - dvs. sikring af værdien i depotet - frem for stort afkast. Depot 1 har givet et afkast på 0,58 pct. mod referenceafkast (benchmark) på -0,38 pct. fra primo året til 23. november 2015. Dermed har depotet i perioden haft en mindre følsomhed ift rentestigninger end benchmark.
Depot 2 har givet et afkast på -0,37% mod referenceafkast (benchmark) på -0,25%.Her har udviklingen fra porteføljens kreditobligationer bidraget negativt siden i sommers. Det er specielt "High Yields" der trækker ned.
Dette skyldes, at denne type obligationer i porteføljen udgør 11%, mens de kun udgør 5% i benchmark-porteføljen. Desuden er en høj andel af disse obligationer investeret i Energiselskaber, som har klaret sig så godt i 2. halvår af 2015.
De danske obligationer i porteføljen er på niveau med benchmark: Porteføljen har givet -0,47% mens benchmark har givet -0,35%.
Årsagen til det lidt dårligere resultat er, at Danske Capital har valgt udelukkende at investere i realkreditobligationer. Disse har givet et lidt mindre afkast end statsobligationer, som indgår i benchmark.
I bilag "Depot 1 pr. 23.11.15" og "Depot 2 pr. 23.11.15", side 1/23 og 1/22, fremgår en nærmere opgørelse af udviklingen i depoterne i de første 11 måneder af 2015.
Udviklingen i depoternes værdi skal ses i sammenhæng med udviklingen i renterne. Da depoterne alene er investeret i obligationer, er det kun muligt at få et afkast, der ligger meget tæt på udviklingen i renteniveauet. Og da det forventes, at renterne vil være lave, men dog stigende de nærmeste år, så vil afkastet af de nuværende værdipapirer være relativt lavt.
Danske Capital vurderer, at det årlige afkast på lang sigt kan forøges med + 0,50%/+1,25% ved at inddrage andre typer af værdipapirer i porteføljerne. Dette kunne eksempelvis være en aktieandel i et niveau på ca. 10%/20% af den samlede kapital.
Men der er ingen "garanti" for positivt afkast. Dette skal dog holdes op i mod mulighederne på obligationsmarkedet, hvor køb af obligationer med en restløbetid på op til 2 år handles til en negativ rente. Endvidere kan der forekomme kurstab på obligationer med længere løbetid.
Lovgrundlag
-
Økonomi
Jf. sagsfremstilling og bilag
Bilag
Finansiel strategi (Dok. nr. 2014/20868 003)
Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 30. dec. 2015 (Dok. nr. 2014/20868 014)
Depot 1 pr. 23.11.15 (Dok. nr. 2014/20868 016)
Depot 2 pr. 23.11.15 (Dok. nr. 2014/20868 017)
Administrationens indstilling
Administrationen indstiller til Økonomiudvalget
- at tage ovenstående information om kommunens finansielle passiver og aktiver til efterretning.
Beslutning
1. Taget til efterretning
254. Halvårlig information om status for indrivelse af tilgodehavender
00.01Ø00 - 2015/37105
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget får denne sag til orientering.
Baggrund
Som et nyt tiltag informeres Økonomiudvalget løbende om Gribskov Kommunes tilgodehavender. Denne information vil fremover blive rapporteret halvårligt, i juni og januar.
Sagens forhold
Nedenstående skema viser Gribskov kommunes tilgodehavender fordelt på 6 kategorier.

Det samlede tilgodehavender til Gribskov Kommune er pr. 30. september 74,7 mio. kr. Pr. samme dato er der oversendt 42,8 mio. kr. til inddrivelse hos SKAT.
Stigningen i det samlede tilgodehavende fra september 2014 til september 2015 kan hovedsageligt tilskrives at alt post fra 1. november 2014 skal sendes til borgernes e-boks. Dette har betydet, at en del borgere ikke har kigget i deres e-boks og derved ikke været opmærksomme på f.eks. hvornår der skulle indbetales ejendomsskat. Dette har bevirket, at flere borgere først får betalt efter de bliver opmærksomme i forbindelse med en rykker eller deres egen opmærksomhed på, at de ikke har betalt ejendomsskat.
Denne problematik forventes at aftage i løbet af kort tid, da der løbende orienteres via TV spots, information i pressen og når borgerne henvender sig til Opkrævningen.
Administration har for at imødegå denne udvikling, som tidligere orienteret om på ØU den 19. oktober, udsendt saldoopgørelser til alle borgere, der i oktober havde en restance til Gribskov Kommune. Dette for at kunne lave betalingsaftaler inden kravet oversendes til SKAT.
Ligeledes er administrationen løbende i dialog med med KL og andre kommuner for at orientere os om udviklingen omkring løsningen af SKAT´s suspension af EFI (Et Fælles inddrivelsessystem).
Næste fremlæggelse af status bliver i juni 2016.
Lovgrundlag
LBK nr. 29 af 12/01/2015 Bekendtgørelse af lov om inddrivelse af gæld til det offentlige
Administrationens indstilling
Administrationen indstiller til Økonomiudvalget:
- at tage ovenstående information om kommunens tilgodehavender til efterretning.
Beslutning
1. Taget til efterretning
Fraværende: Anders Gerner Frost (G)
255. Transition World
24.10A00 - 2014/27514
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget og Byrådet får orienteringen om feasibility studiet til efterretning.
Baggrund
Kommunen har siden årsskiftet 2013/2014 været i løbende dialog med direktøren for Skandha Media (en Gilleleje-baseret medievirksomhed) og en fremtrædende international personkreds som står bag den nyetablerede internationale organisation Transition World Center. Centret leder efter en lokalisering til hovedsæde, og har peget på, at centeret skal placeres i Danmark. Kredsen er meget interesseret i at placere hovedsædet i Gilleleje fordi byens historie, profil og placering i Øresundsregionen fint understøtter organisationens vision og filosofi.
Idégrundlaget bag Transition World Center
Organisationens overordnede vision er, at centret skal være et internationalt vækstcenter med 3 hovedretninger:
- Forskning
- Uddannelse og kommunikation
- Innovation- og inkubations-miljø
Ansøgning fra Transition World Center om kommunal støtte til forprojekt
Byrådet besluttede på baggrund af en ansøgning fra Transition World Center, at bevillige 500.000 kr. på byrådetsmødet den 1. september 2014. Bevillingen var til deltagelse i et feasibility studie (en forundersøgelse omkring projektets bæredygtighed blandt andet i forhold til juridiske og økonomiske parametre), hvor mulighederne for, at indgå i et partnerskab omkring etablering af Transition World Center i Gilleleje skulle afdækkes.
Feasibility studie - Etablering af Vækstcenteret Transition World Center i Gilleleje
Transition World Center har to forskellige spor, henholdsvis et lokalt (finansieret af Gribskov Kommune og Transition World Center) og et internationalt spor (alene finansieret af Transition World Center). I feasibility studiet er det alene det lokale del, som er blevet belyst og omfatter overordnet set analyser af:
- Centret som en offentlig-privat alliance, med hovedsæde i Gribskov Kommune.
- Analyse af mulige placeringer i kommunen - særligt Gilleleje.
- Afdækning af samarbejdsmuligheder i mellem kommunen, Centeret og lokale samarbejdspartnere.
- Projektskabelse og lokal fundraising.
- Udvikling af lokale uddannelses- og jobskabelsesinitiativer.
- Indgåelse af lokale partnerskaber med lokale ildsjæle og projekter.
- Undersøgelse af muligheden for at inddrage konkrete landområder til understøttelse centrets aktiviteter .
- Udarbejdelse af rapport med anbefaling af samarbejdskonstruktion med Gribskov Kommune
Se det vedhæftede bilag for det samlede feasibility studie.
Administrationens vurdering af feasibility studiet
Det er administrationens vurdering, at med fremsendelse af feasibility studiet, og med afholdelse af aktiviteterne i forbindelse med forundersøgelsen har Transition World Center opfyldt de forpligtigelser Gribskov Kommune har opstillet.
Transition Worlds anbefaling på baggrund af feasibility studiet
På baggrund af feasibility studiet giver Transition World Center følgende anbefaling til det fremtidige samarbejde.
"Transition World er interesseret i at indgå et offentligt privat innovationssamarbejde med Gribskov Kommune, med henblik på at udvikle og nytænke løsninger på nogle af de udfordringer kommunen står overfor i de kommende år. Transition World kan bidrage med ny teknologi og viden som kan bruges fremadrettet til udvikling af nye ydelser eller produkter, mens kommunen kan bidrage med information om borgernes behov.
En fuld implementering af Transition World Centret i Gilleleje, med etablering af administrativt kontor, samt opstart af aktiviteter indenfor de tre indsatsområder, vil beløbe sig til ca. 25 millioner kr.
Vi foreslår at Transition World og Gribskov Kommune indgår et projektorienteret samarbejde, og i første omgang satser på at realisere 2-3 lokalt forankrede projekter, der kan være med til at bane vejen for etableringen af det nye center. Denne model betyder at kommunens investering kan reduceres til godt 2 millioner kr. fordelt over en 2-3 årig periode. Transition World er parat til at investere ca. 4,5 millioner i samme periode, mens resten af pengene søges tilvejebragt via offentlige puljer, EU-midler og tilskud fra private fonde og investorer.
En alternativ mulighed kunne være at inddrage nabokommunerne Helsingør, Hillerød og Halsnæs i samarbejdet og fordele centrets aktiviteter på forskellige lokationer i de tre kommuner".
Offentlig-privat Innovation (OPI) er et samarbejde mellem offentlige og private parter med henblik på at udvikle og nytænke offentlige løsninger. Kommunen får adgang til ny teknologi og viden, mens den private part får information om brugernes behov, som kan bruges fremadrettet til udvikling af nye ydelser eller produkter.
OPI adskiller sig fra andre offentlig-private samarbejdsformer ved, at samarbejdet ikke er et traditionelt aftager/leverandør forhold, der ender med levering af en kendt ydelse. Parterne går i stedet sammen om at udforske nye løsninger på fælles definerede problemer. Målet er bl.a. at forbedre kvaliteten af den offentlige service og at effektivisere de offentlige arbejdsprocesser.
I feasibility studiet bliver der foreslået 3 konkrete projekter, som Transition World Center og Gribskov Kommune potentielt set kan samarbejde om. Administrationens overvejelser vedr. de 3 foreslåede projekter vil efterfølgende blive forelagt Erhvervs- og Turismeudvalget.
Administrationens anbefaling
Administrationen anbefaler Økonomiudvalget og Byrådet at tage feasibility studiet til efterretning.
Lovgrundlag
Lov om Erhvervsfremme kapitel 6 §§ 12 og 13, LBK nr 1715 af 16/12/2010
Bilag
Bilag ØU 071215: Feasibility studie. Etablering af Vækstcenteret Transition World Center Gilleleje i samarbejde med Gribskov Kommune. Dok. nr. 2014/27514 283
Administrationens indstilling
Administrationen indstiller til Økonomiudvalget og Byrådet
- at tage feasibility studiet til efterretning
Beslutning
1. Taget til efterretning
Fraværende: Anders Gerner frost (G)
Sager behandlet på lukket møde:
256 Salg af ejendom
1. -5. Økonomiudvalget afgav anbefaling til Byrådet
257 Anmodning om ændring af aftaler om antenneleje
Økonomiudvalget tiltrådte at udskyde beslutning om accept af ændring af lejevilkår for teleselskaber
258 Valg af mægler ved salg af ejendom
Økonomiudvalget godkendte forslag til proces for det videre arbejde og gav administrationen og borgmesteren bemyndigelse til at indgå samarbejde med en rådgiver.
259 Udvikling af erhvervsområdet Tofte i Helsinge
1. - 7. Økonomiudvalget afgav anbefaling til Byrådet
260 Udbud af rengørings- vinduespoleringsydelsen
1. - 7. Økonomiudvalget afgav anbefaling til Byrådet
Mødet startet:
03:00 PM
Mødet hævet:
07:30 PM