Institutionens forpligtelser efter tilsynet
- Lederen er ansvarlig for, inden 1 måned fra tilsynsdato, at der er udarbejdet en revideret handleplan, og at den dokumenteres i Emnesag. Det kan gøres ved, at lederen indføjer sin egen vurdering af anmærkningerne ind i rapporten ud for hvert foto, herunder hvornår en udbedring vil finde sted.
- Lederen har ansvaret for sikkerheden på legepladsen. Legepladsrapporten er vejledende for lederen i vurderingen af sikkerheden.
Administrationen er i gang med at sikre, at alle institutioner har udarbejdet handleplaner. Ud af 23 skoler (inkl. FO), dagtilbud og dagpleje er der 6 tilfælde, hvor der mangler enten legepladsrapport eller handleplan. Der er tilrettelagt en særlig proces ifht. at få udarbejdet tilsyn og handleplaner ifht. dagplejen. Endvidere arbejdes der med konkrete planer for de skolers og daginstitutioners eftersyn, der ligger mere end 2 år tilbage, så de får gennemført et nyt legepladstilsyn snarest. Der er fremadrettet indført en kadence, der sikrer, at der ikke går mere end to år mellem eftersynene.
På forespørgsel til dagtilbudsledere og skoleledere er tilbagemeldingen, at hvor der er konstateret fejl og mangler med alvorlige sikkerhedsrisici er disse udbedret.
Lovgrundlag
LBK nr. 668 af 17/06/2011 § 7 (Dagtilbudsloven).
Børn i dagtilbud skal have et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø, som fremmer deres trivsel, sundhed, udvikling og læring. Loven stiller dermed indirekte krav til sikkerheden på dagtilbuddets legearealer.
Om udformningen af legepladsen siger BR10 i kap. 4.4 stk. 1. at ”Legepladsredskaber og lignende på legepladser, der er offentligt tilgængelige, skal udformes og dimensioneres, så der opnås sikkerheds- og sundhedsmæssigt tilfredsstillende forhold mod personskader.”
I bestemmelsens vejledning henvises der til:
- DS/EN 1176, del 1-7 om Legepladsudstyr
- DS/EN 1177 om Stødabsorberende legepladsunderlag – Sikkerhedskrav og prøvningsmetoder
- DS/EN 12572 om Kunstige klatrevægge – sikringspunkter, stabilitetskrav og prøvningsmetoder.
Økonomi
-
Bilag
-
Indstilling
Administrationen indstiller til Børneudvalget:
- at tage orienteringen til efterretning
Beslutning
- Taget til efterretning.
Fraværende: Poul-Erik Høyer
36. Haver til maver - Gribskov
28.00G00 - 2012/61089
Sagsfremstilling
Denne sag fremlægges Børneudvalget for at informere om, hvor langt administrationen er nået med etableringen af arbejdet med "Haver til Maver".
Det er aftalt med daginstitutioner og skoler/FO at afprøve konceptet "Haver til Maver" i 2013 som et pilotprojet i en lokal udgave i samarbejde med Rabarbergården i Holløse.
I december måned 2012 blev der afholdt møder med skole- og daginstitutionsledere for at fremlægge tankerne omkring pilotafprøvningen og for at aftale, hvilket indhold projektet skulle have og under hvilke konditioner, det kunne afvikles. Ved denne information deltog initiativtagerne fra Rababergården i Holløse samt repræsentanter fra teknik- og miljøområdet.
Hvem er med?
I januar måned var der frist for skoler og dagtilbud at melde tilbage, hvem der ville deltage i pilotprojektet. Følgende har meldt sig:
Institutioner:
Sandslottet, Bakketoppen, Esbønderup Børnehus, Ramløse Børnehus, Bjørnegården, Gilleleje Børnehave (4 grupper), Troldehøjen
Skoler:
Sankt Helene Skole (2.b og 3.b)
Gilbjergskolen (1.d, 2.b, 3.b, to 4. klasser og to 5. klasser)
I alt 10 grupper og 7 klasser i projektperioden marts 2013 - oktober 2013.
Ideen kort
At gårdens landmand lærer børnene/eleverne at dyrke grøntsager i børnenes/elevernes egne haver. I udekøkkenet tilbereder de grøntsagerne med en kok, og sammen med naturvejlederen går de på opdagelse i å og krat. Igennem forløbet i Haver til Maver oplever børnene/eleverne således at blive undervist i natur/teknik, landbrug, madlavning, sunde madvaner, bevægelse, bæredygtighed mv.
Haver til Maver Gribskov fungerer som et udetilbud, hvor klasserne/børnegrupperne får deres helt egne haver på Rababergården, som de har læring i fra marts til oktober med typisk 8 besøg. Men da det er deres have, kan de komme så tit , de har lyst. Der vil dog kun være tilknyttet fagligt og praktisk personale i forbindelse med de planlagte besøg.
Undervisningsmateriale
Der er via fondsmidler udarbejder et elektronisk undervisningsmateriale, der danner det teoretiske grundlag for undervisningen i haverne. Associerede Haver til Maver kan frit trykke fra dette og ligeledes modtage opdateringer, rapporter, evalueringer samt rådgivning og coaching fra moderorganisationen på Krogerup.
Faciliteter
På Rababergården stilles økologiske jord til rådighed. Der vil blive bygget udekøkken med arbejds- og vandborde, samt ovne til at stege på. Der vil blive laver bålplads med siddearrangement og endvidere etableret et naturligt bevægelsesområde, der lægger op til at bevægelse lægges ind i besøgene.
Der vil blive indkøbt haveredskaber og opført et skur, hvor hver klasse/børnegruppe kan have deres skab til redskaber, frø etc, samt hvor der i tilfælde af meget dårlig vejrlig kan søges ly.
Endvidere vil der blive opført et multtoilet.
Rababergården
Rababergården er en gård med 4 ha jord, beliggende i byen Holløse mellem Vejby og Tisvilde. Siden 2006 har gården været drevet økologisk. På gården er det får, høns, ænder og heste.
Transpot og adgang
Rabarbergården ligger 400 m fra Holløse station, hvor Lokalbanen kører 2 gange i timen. Det betyder, at transport for de skoler og institutioner, der ligger på eller i nærheden af Gribskovbanen, er nem adgang til at komme derud.
Introduktionsarrangement.
Der er afholdt introduktionsarrangement d. 21.03. for de deltagende skoler og institutioner. Alle involverede var mødt frem og fik gennemgået konceptet.
Samarbejde med Teknik- og miljø
Der samarbejdes med repræsentanter i natur og miljø, som hver år arrangerer en grøn uge for skoler og daginstitutioner - i år for daginstitutionerne - for at koble initiativerne sammen. Her drøftes det også, hvordan vi sammen kan igangsætte aktiviteter, der gør temaet aktuelt hele året.
Evaluering
Projektet evalueres i efteråret, når sæsonen er slut. Når evalueringen foreligger, genoptages sagen i Børneudvalget med henblik på en politisk stillingtagen til det fremtidige forløb.
Lovgrundlag
-
Økonomi
Som en del af budgetvedtagelsen blev der for budget 2013 afsat 3 millioner kroner til bedre kvalitet i dagtilbud. Den ene million blev mårettet til styrkelse indenfor kost, bevægelse og sundhed i projekt "Fra Haver til Maver".
Bilag
-
Indstilling
Administrationen indstiller, at Børneudvalget:
- tager orienteringen til efterretning.
Beslutning
- Taget til orientering
Fraværende: Poul-Erik Høyer
37. Rullende skolestart - aldersintegrerede klasser
17.02G00 - 2012/04957
Sagsfremstilling
Denne sag forelægges Børneudvalget med henblik på orientere om status for arbejdet med pilotprojekter omkring rullende skolestart på Nordstjerneskolen og Sankt Helene Skole.
Baggrund
Siden Børneudvalget i september 2012 traf beslutning om at igangsætte pilotprojekter omkring rullende skolestart og aldersintegrerede klasser, har de to skoler arbejdet videre med at udforme hver deres model for og tilgang til rullende skolestart og aldersintegrerede klasser.
Sankt Helene Skole
På Sankt Helene Skole vil der være rullende optag hver anden måned, sådan at barnet starter den første hverdag efter, at barnet er fyldt 6 år. Det vil sige med optag i august, oktober, december, februar, april og juni. Rytmen er bl.a. tilrettelagt sådan for at tilgodese de emneforløb af ca. 8 ugers varighed, som kører i børnehaverne. I forbindelse med overgangen fra børnehave til skole vil der være besøg, genbesøg, og der er udformet en informationsfolder til forældrene i forbindelse med indskrivningen (se bilag informationsfolder).
I forhold til den konkrete tilrettelæggelse af den aldersintegrerede undervisning vil Sankt Helene Skole udvikle videre på de erfaringer, skolen har gjort sig med Store A på afd. Tisvilde og udbrede erfaringerne til også at omfatte afd. Vejby (se bilag erfaringsopsamling).
Med de nuværende indskrivningstal forventes at blive oprettet 2 spor i Tisvilde og 3 spor i Vejby. Det vil sige henholdsvis 2 og 3 spor bestående af børn fra 0., 1. og 2. klasse.
Processen frem mod modellen for Sankt Helene skole har bl.a. bestået i, at nogle lærere, pædagoger og ledere har været besøg på Præstemarksskolen i Favrskov Kommune og besøg på Vinderød Skole i Halsnæs Kommune. Disse lærere indgår også i en møderække fra januar 2013 og frem mod sommerferien i forhold til at planlægge forløb og indhold. Derudover har forældre været inviteret til både at komme med ideer og konkrete ønsker til måder at arbejde med rullende skolestart og aldersintegreret undervisning (se bilag procesplan).
Alle tre bestyrelser i området ser rullende skolestart som et led i etableringen af Sankt Helene Børneby, der dog forventes at rumme meget mere.
I Sankt Helene Børneby er nedsat en tværgående kommunikationsgruppe bestående af repræsentanter fra de tre bestyrelser, skolelederen og de to daginstitutionsledere.
Nordstjerneskolen
På Nordstjerneskolen vil der være rullende optag en gang om måneden fra august til maj. Dog springes juni, september og december måned over. Forud for overgangen fra børnehave til skole vil en lærer eller pædagog komme på besøg i børnehaven og se barnet i legerelationer, og der vil være en samtale med forældrene med henblik på at finde den bedste placering af det enkelte barn i stamgrupperne. Der er udformet en informationsfolder til forældrene (se bilag informationsfolder).
Nordstjerneskolen har udarbejdet konkrete ideer til tilrettelæggelsen af hverdagen for et barn i rullende skolestart (se bilag opstartstanker).
På baggrund af prognoser og forventninger til antallet af børn forventes til opstarten i august 2013 at være 3 stamgrupper i afd. Ramløse og 6 stamgrupper på Nordstjerneskolen. Det vil sige henholdsvis 3 og 6 stamgrupper bestående af børn fra 0., 1. og 2. klasse.
Processen frem mod modellen for Nordstjerneskolen har bl.a. bestået i informations- og dialogmøder i alle børnehaver, tre velbesøgte informationsmøder på Nordstjerneskolen, deltagelse i alle kommunale arrangementer (besøgstur, gåhjemmøder mv.), dialog og drøftelse om indhold med lærere og pædagoger.
Fælles i den videre proces
Med baggrund i de to skolers modeller er der nogle fælles fokuseringer i den videre proces, som skal indgå.
Det gælder fx:
- håndtering af skolestart og overgang for børn, der ikke er en del af den rullende skolestart, fordi de skal optages på en anden skole. Her lægges op til, at børnehaverne tager højde herfor i deres pædagogiske arbejde med overgangen for disse børn
- håndtering af testning. Det gælder både Gribskov Kommunes test inden for læsning og de nationale test, som tager udgangspunkt i bestemte klassetrin. Her lægges op til, at de to skoler i projektåret 2013-2014 gennemfører de forskellige test, sådan som de også ville gøre med en klasse.
En fælles fokusering vil ligeledes være evaluering af erfaringerne med rullende skolestart på baggrund af de to pilotprojekter. Inden sommerferien 2013 planlægges i samarbejde med begge skoler, hvordan projekterne evalueres. Tanken er at bygge evalueringen op omkring de faglige oplysninger, som skolerne løbende arbejder med og supplerer relevant med mere dialogbaserede evalueringsformer. Erfaringsopsamlingen vil supplere den videre proces i forhold til at flere områder eventuelt ønsker at igangsætte rullende skolestart.
Lovgrundlag
Lovbekendtgørelse nr. 998 af 16. august 2010 §25 (aldersintegrerede klasser) §34 (rullende skolestart) (Folkeskoleloven).
Økonomi
Skolernes tildeling
Undervisning
Sankt Helene Skoles og Nordstjerneskolens opstart på rullende skolestart betyder, at de to skoler i år 1 får en lidt højere tildeling til 0. klasse, end sædvanligt. Dette fordi elevtallet for kommende 0. klasse består af ca. 1½ årgang. Dette gælder både tildeling til lærertid og tildeling til skole/FO samarbejdstid. I år 2 i rullende skolestart vender det normale niveau for tildeling tilbage.
Fritidsordning
Fritidsordningerne på de to skoler tildeles timer pr. barn på samme måde som øvrige fritidsordninger, dvs. fra den måned barnet er indskrevet i FO'en.
Daginstitutionernes tildeling
For daginstitutionerne betyder den rullende skolestart, at de fortsat tildeles for de børn, der ikke starter i skole 1. august, men først senere i 2013. For de børn, der starter rullende fra 2014 mister daginstitutionerne både børn og tildeling. Med en forudsætning om, at børn er født omtrent lige fordelt over året, så vil den ekstra tildeling i efteråret 2013 opveje den mindre tildeling i foråret 2014.
Daginstitutioner i områder med rullende skolestart vil dog miste tildeling af budget til merindskrivning, da der ikke vil "ophobes" børn i daginstitutionerne i forårsmånederne.
Sammenfatning
Finansiering af 1½ årgang til undervisningsdelen for Sankt Helene Skole og Nordstjerneskolen sker indenfor skole- og dagtilbudsrammerne.
Bilag
Fra Sankt Helene Skole
Bilag SHS - informationsfolder
Bilag SHS - procesplan
Bilag SHS - erfaringsopsamling
Fra Nordstjerneskolen
Bilag: Nordstjerneskolen - informationsfolder
Bilag: Nordstjerneskolen - opstartstanker
Indstilling
Administrationen indstiller
- at Børneudvalget tager orientering til efterretning.
Tidligere udvalgsbeslutninger
Børneudvalget beslutning af den 25. september 2012
- Tiltrådt en principbeslutning at rullende skolestart og aldersintegrerede klasser kan igangsættes på Nordstjerneskolen og Sankt Helene Skole fra skoleåret 2013/2014 under forudsætning af bred opbakning fra både forældre og medarbejdere på skole og i dagtilbud.
- Tiltrådt at give input til lokalområdernes videre udviklingsarbejde.
- Tiltrådt at udvalget løbende holdes orienteret om arbejdet med rullende skolestart.
Fraværende: Poul-Erik Engel Høyer og Birgit Roswall.
Beslutning
Taget til efterretning.
Fraværende: Poul-Erik Høyer
38. Folkeskolereformen
17.00P00 - 2013/09341
Sagsfremstilling
Dette punkt er sat på dagsorden med henblik på at orientere udvalget om arbejdet med folkeskolereformen. Formålet er at give udvalget indblik i, hvor de centrale arbejdsprocesser er henne, og hvordan de kan tænkes ind i arbejdet med skoler i Gribskov Kommune.
Orienteringen sker på mødet ved Pernille Salamon.
Lovgrundlag
-
Økonomi
-
Bilag
-
Indstilling
Administrationen indstiller, at Børneudvalget
- tage orienteringen til efterretning
Beslutning
- Taget til efterretning.
Fraværende: Poul-Erik Høyer
39. Arbejdskonflikt på skolerne
81.12G00 - 2013/01183
Sagsfremstilling
I skrivende stund er der ingen afklaring på, hvorvidt der opnås forlig i forhandlingerne om lærernes arbejdstid.
Vigtige datoer i det videre forhandlingsforløb er:
22.03.2013 |
Næste forhandling i Forligsinstitutionen |
01.04.2013 (2. påskedag) så reelt 02.04.2013 |
Her kan konflikt tidligst starte. Konflikten kan udsættes to uger af forligsmændene, hvis det vurderes, at det er muligt at finde et forlig. |
15.04.2013 |
Konflikt kan udsættes med yderligere to uger og fem dage, hvis det vurderes, at det er muligt at finde et forlig. |
02.05.2013 |
De skriftlige afgangsprøver starter - evt. udsættelse |
04.05.2013 |
Udsættelse af konflikt ikke længere mulig |
03.06.2013 |
Mundtlige afgangsprøver starter - evt. udsættelse |
Såfremt forhandlingerne bryder sammen, er der udarbejdet nødplaner på de enkelte skoler over:
- hvilken undervisning, der kan gennemføres af de lærere, der ikke er konfliktramte
- i hvilke situationer, der kan etableres et forsvarligt tilsyn med børnene, når der ikke kan gennemføres undervisning
- i hvilke tilfælde der må ske hjemsendelse af børnene
Planerne har været drøftet mellem lederne og med administrationen og med skolebestyrelserne. Nødskemaer mv. er i uge 12 lagt på skolernes hjemmesider, så forældrene kan få mest mulig tid til at træffe deres forholdsregler, såfremt en konflikt starter efter påskeferien.
Der gives mundtlig orientering på mødet om status på forhandlingerne.
Lovgrundlag
-
Økonomi
-
Bilag
-
Indstilling
Administrationen indstiller:
- at udvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning
- Taget til efterretning.
Fraværende: Poul-Erik Høyer
Mødet startet:
02:40 PM
Mødet hævet:
07:00 PM